„Au trecut opt ani de la renunţarea serviciului militar obligatoriu. La nivelul Comandamentului Diviziei 4 Infanterie «Gemina» am constituit un grup de lucru, cu implicarea reprezentanţilor de pe plan local ai instituţiilor de apărare, ordine publică şi securitate naţională, dar şi ai mediului universitar şi am demarat un proiect pilot de pregătire militară a tinerilor, liceeni şi studenţi, pe bază de voluntariat. Pentru sănătatea poporului român, pentru sănătatea tinerilor, cred că ar fi benefic un asemenea program de pregătire militară voluntară”, a declarat generalul-maior Ioan Manci.

De curând, Ministrul Apărării, Mihnea Motoc, a declarat faptul că propunerea de organizare a unui program de instruire militară pentru tinerii studenţi şi liceeni este un plan de care ar beneficia atât tineretul la un nivel personal, cât şi la realizarea rezervei voluntare de care are nevoie România. Programul de pregătire s-ar desfăşura pe parcursul a două săptămâni, de la ora 5:30 până la 22:00, adresându-se atât băieţilor, cât şi fetelor. În legătură cu această idee, opiniile cetăţenilor sunt împărţite.

„Personal, eu cred că este o idee bună care i-ar ajuta pe tineri, dar mai ales pe băieţi să se îmbărbăteze şi să vadă ce înseamnă curajul cu adevărat. Pe lângă faptul că ar avea loc o disciplinare la nivel mental, tinerii ar beneficia şi din punct de vedere fizic”, declară un tată în vârstă de 42 de ani.

„Nu multă lume îşi mai doreşte o carieră în armată”

Cei tineri sunt de părere că acest plan de instruire militară i-ar ajuta doar pe o anumită categorie de oameni. „Întrucât este la nivel de voluntariat, vor participa doar tinerii care sunt interesaţi de armată şi care ar dori să se înroleze permanent. Iar din câte am observat eu, în prezent nu multă lume îşi mai doreşte o carieră în armată”, mărturiseşte Bogdan, un student la Drept.

Din categoria vârstnicilor, Viorel, un vânzător aflat în pensie, îşi exprimă opinia: „Părerea mea este că această lege ar trebui să fie obligatorie pentru toţi studenţii şi elevii liceeni majori. Dacă e voluntariat, nu va merge nimeni, dar dacă este implementat ca un lucru obligatoriu, România nu doar că va avea rezerve, dar va avea din nou o armată adevărată şi un tineret disciplinat şi respectuos, iubitor de patrie”.

,,Mie îmi place ideea”

Totuşi, există şi persoane entuziasmate când vine vorba de planul de instruire militară. Alexandru, proaspăt absolvent de liceu, spune: „Mie îmi place ideea şi chiar cred că ar da roade. Eu de mic i-am admirat pe soldaţi şi am vrut să devin unul, însă nu ştiu ce anume înseamnă să îţi petreci ziua antrenându-te. Nu aş dori să mă înrolez fără să gust mai întâi din rutina unui soldat. De aceea cred că programul de instruire este o idee excelentă şi sper să se implementeze”.

Aşadar, proiectul are atât susţinători, cât şi sceptici. Cu toate acestea, majoritatea cetăţenilor văd cu ochi buni ideea ministrului şi se aşteaptă materializarea ei.


Preluare: InfoMM.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și