Potrivit notei de fundamentare a proiectului, aceast─â decizie este justificat─â prin faptul c─â vaccinarea prin campanie ╚Öcolar─â prezint─â numeroase dezavantaje legate de lipsa cabinetelor de medicin─â ╚Öcolar─â, dificult─â╚Ťile ├«n urm─ârirea antecedentelor vaccinale ale copiilor, existen╚Ťa unor copii ne╚Öcolariza╚Ťi, existen╚Ťa ├«n aceea╚Öi clas─â a copiilor cu ani de na╚Ötere diferi╚Ťi, repeten╚Ťi, veni╚Ťi prin transfer din alte unit─â╚Ťi de ├«nv─â╚Ť─âm├ónt, complian╚Ťa redus─â la vaccinare a p─ârin╚Ťilor copiilor ├«nscri╚Öi la un medic de familie, altul dec├ót cel care realizeaz─â vaccinarea ├«n campanie, dificult─â╚Ťi ├«n recuperarea restan╚Ťierilor, dificult─â╚Ťi ├«n supravegherea ╚Öi raportarea de medicul vaccinator a cazurilor de reac╚Ťie indezirabil─â.

"Nu ni se pare corect ca vaccin─ârile din campania ╚Öcolar─â s─â fie luate din ╚Öcoli. Este mult mai u╚Öor de vaccinat ├«n campania de vaccinare la o ╚Öcoal─â unde copiii sunt ├«n acela╚Öi loc. Va fi foarte greu s─â vaccineze medicul de familie ╚Öi aici ar exista dou─â posibilit─â╚Ťi: fie un medic de familie ar prelua ╚Öcoala din punctul de vedere al vaccin─ârilor, cu acest lucru nu vom fi de acord niciodat─â, sau situa╚Ťia ├«n care vor fi plimba╚Ťi p─ârin╚Ťii, fiecare la medicul lui de familie ├«n m─âsura ├«n care au timp ╚Öi vor. Peste tot ├«n lume exist─â tendin╚Ťa de a nu mai vaccina copiii. Ne confrunt─âm din ce ├«n ce mai des cu epidemii. Dac─â a╚Ťi fost aten╚Ťi, ├«n SUA s-au confruntat cu o epidemie foarte mare de rujeol─â, pentru c─â anumite contingente de copii nu s-au mai vaccinat cu vaccinul antirujeolic. Cu acela╚Öi lucru ne vom confrunta ╚Öi noi iar faptul c─â punem piedici ├«n realizarea acestor vaccin─âri, ├«n loc s─â alegem calea mai u╚Öoar─â, alegem calea mai complicat─â, atunci ne vom trezi cu epidemii ╚Öi vom vedea atunci ce vom face", a declarat mar╚Ťi Silvia Spiridon, pre╚Öedintele executiv al Federa╚Ťiei Sindicale Hypocrat, ├«n cadrul unei dezbateri desf─â╚Öurate la Ministerul S─ân─ât─â╚Ťii.

Potrivit acesteia, unii dintre p─ârin╚Ťi refuz─â din principiu vaccinarea copiilor.

├Äntrebat─â dac─â se urm─âre╚Öte desfiin╚Ťarea cabinetelor ╚Öcolare, liderul sindical a spus c─â "aceasta este tendin╚Ťa".

"Sunt ├«n jur de 4.000 de cadre medicale ╚Öcolare la nivel na╚Ťional. Ar trebui un medic de ╚Öcoal─â s─â aib─â 1.500 de copii ╚Öi medicul ajunge ├«n unele locuri ╚Öi la 4.000 de copii. Se duc ╚Öi pe la c├óte zece unit─â╚Ťi. La asisten╚Ťi normativul ar fi ├«ntre 100-900 de copii iar la medici, maximum 1.500. Ar fi o gre╚Öeal─â s─â se scoat─â campaniile de vaccinare din cabinetele ╚Öcolare", a sus╚Ťinut Spiridon.

Pe de alt─â parte, Amalia ╚śerban, director ├«n Ministerul S─ân─ât─â╚Ťii, a subliniat c─â vaccinarea a sc─âzut dramatic ├«n fiecare an.

Astfel, în cazul poliomielitei vaccinarea scade în fiecare an cu câte un procent.

"Sunt 700 de medici ╚Öcolari ├«n cabinetele medicale. Medicul ╚Öcolar nu are timpul necesar s─â informeze p─ârin╚Ťii. Medicul de familie cunoa╚Öte foarte bine situa╚Ťia copilului", a spus directorul, care a men╚Ťionat c─â pentru fiecare vaccin f─âcut medicul de familie ar putea fi pl─âtit cu 10 lei.

Secretarul de stat în MS Alin Țucmeanu a afirmat că este pentru vaccinarea copiilor la medicii de familie, însă acest lucru mai trebuie dezbătut.

"Trebuie g─âsit─â o solu╚Ťie pentru medicii ╚Öcolari, unde vor func╚Ťiona. Eu cred c─â este mai bine ca vaccinarea s─â se fac─â la medicul de familie. Medicii de familie vor intra la plata per serviciu", a spus ╚Üucmeanu.

Echipa de consilieri Pro Romania Sighetu Marmatiei

Echipa de consilieri Pro Romania Sighetu Marmatiei

Citește și

loading...