Proiectul a primit avize negative din partea tuturor forurilor decidente. Aceste avize sunt însă consultative. Avize negative au dat Secretarul municipiului, Comisiile din cadrul Consiliului local (prin vot în cadrul Comisiei, pentru desființare optând doar Iuga Nicolae și Mihali Gavrilă), SPG „Urbana”, Compartimentul Juridic din cadrul Primăriei și Direcția Economică. Până și Poliția Locală Sighet și-a dat sie însăși aviz negativ, ca lucrurile să fie clare până la capăt.

Cu alte cuvinte se pare că nimeni nu are interesul să desființeze Poliția locală din Sighet, nici structurile din cadrul Primăriei și nici majoritatea consilierilor locali. Singurii consilieri locali care doresc desființarea Poliției locale din Sighet și și-au susținut până la capăt argumentele sunt cei doi inițiatori ai proiectului, respectiv Iuga Nicolae și Gavrilă Mihali. Se pare că restul au obligații prin dreapta și prin stânga și au ca scop menținerea acestei structuri.

„Din păcate, mi-a fost dat să văd cum structurile mafiote din interiorul Primăriei și-au dat mâna, indiferent de culoarea politică, pentru a menține această structură total ineficientă pentru municipiul Sighet, în care se pompează anual aproape 4 milioane de lei (40 miliarde lei vechi - n.r.), bani cu care s-ar fi putut asfalta în fiecare an câte patru străzi, care nu au văzut asfalt niciodată. Se pare că există un interes foarte mare de a păstra această poliție privată a primarului, mulți având prieteni și rude angajate în cadrul acesteia pe salarii extraordinar de mari”, a declarat pentru Sighet 247 consilierul local Iuga Nicolae.

Un salariu mediu net (în mână) la Poliția locală Sighet este de 6 mii de lei, în condițiile în care în cadrul Poliției naționale, salariul mediu net al agenților este de 3.700 lei / lună.

„Rămân neplăcut surprins că se dorește menținerea unor posturi în continuare, cum ar fi șef Birou circulație, deși polițiștii locali nu mai au aproape nicio atribuție pe linia de circulație rutieră. Totodată, sper ca în ultimul moment, adică mâine cu ocazia votului în ședința de CL, colegii consilieri să fie mai responsabili cu privire la cheltuirea banului public și să voteze pentru desființarea acestei structuri în mare parte ineficientă” a declarat pentru Sighet 247 consilierul local Gavrilă Mihali.

Cum vor vota mâine consilierii locali sigheteni pe marginea acestui proiect de hotărâre privind desființarea Poliției locale, desființare cu mare susținere în cadrul populației sighetene, vom vedea mâine. Sighet 247 va informa cititorii săi cu privire la rezultatul votului.

Redăm mai jos articolul publicat pe Sighet 247 în data de 10 iunie 2020 cu privire la inițierea proiectului celor doi consilieri locali privind desființarea Poliției locale din Sighetu Marmației:

Proiectul de Hotărâre de CL vine în urma unui val de nemulțumiri cu privire la activitatea instituției, atât din partea unor instituții din subordinea Consiliului local, dar și al cetățenilor din municipiu.

Cei doi consilieri propun desființarea Poliției locale și transferarea angajaților existenți începând cu data de 1 septembrie 2020 în subordinea SPG Urbana, Serviciul Domeniu public, în calitate de personal contractual, având atribuții de pază și verificare și supraveghere a parcărilor din municipiul Sighetu Marmației.

Niciun angajat nu rămâne șomer, însă dispar trei posturi de conducere iar salariile vor fi diminuate pentru ceilalți angajați, efectuându-se astfel economii importante la bugetul local. Oricum, foarte mulți polițiști locali sunt blocați în calitate de paznici la blocurile aflate în construcție în zona „Fux” din municipiu, însă pe salarii de polițiști locali.

Cei doi consilieri au justificat oportunitatea desființării Poliției locale, plecând de la mai multe cauze:

- costurile salariale foarte ridicate în cadrul Poliției locale Sighet (aproximativ 3 milioane lei alocate pentru anul 2019, iar în anul 2020 sumele sunt mult mai mari);

- restrângerea atribuțiilor Poliției locale, ca urmare a unor modificări legislative, apărute în ultimii ani - spre exemplu, în cadrul Poliției locale Sighet există Biroul „Circulație”, în condițiile în care polițiștii locali nu prea mai au atribuții în acest sens: cu excepția parcării neregulamentare, accesului pe sens interzis și a depășirii limitei de tonaj, polițiștii locali nu mai pot aplica amenzi șoferilor;

- eficiența redusă a activității Poliției locale, precum și a beneficiilor reduse ale activității instituției pentru locuitorii municipiului Sighetu Marmației. Veniturile aduse la bugetul local din amenzile de parcare și a altor amenzi aplicate de către polițiștii locali sunt infime raportat la cheltuielile efectuate cu această instituție (salarii, carburant, echipament, întreținerea parcului auto etc.);

- constrângerile bugetare accentuate cu care se confruntă municipiul Sighetu Marmației în ultimii trei ani și în special în anul curent, ca urmare a crizei declanșate de pandemia de COVID-19;

- în plină pandemie de coronavirus, pe durata stării de urgență și a stării de alertă institutie în cursul anului curent, Poliția locală a fost trecută în subordinea IPJ Maramureș, iar Primăria Sighet și cetățenii nu au putut beneficia de pe urma serviciilor sau coordona acțiunile instituției, însă a plătit în continuare salariile și cheltuielile materiale către aceasta.

Acestea sunt câteva dintre motivele expuse în proiectul de Hotărâre de CL, care i-au determinat pe cei doi consilieri să inițieze acest demers de desființare a Poliției locale.

„Consider că Poliția locală Sighet s-a dovedit în acești ultimi ani ca fiind aproape inutilă, tocându-se sume imense de la bugetul local degeaba. Cu acești bani s-ar putea asfalta în fiecare an câte patru străzi care nu au văzut niciodată asfalt, cum ar fi: Dobrogeanu Gherea, Locul Târgului, Corbului, Titu Maiorescu, dr. Vasile Ilea, Valea Cufundoasă, străzi din zona Cămara, Făget, Iapa și multe altele. Astfel și Sighetul ar putea ieși din `Evul Mediu` în care se află. Salariile nete în Poliția locală variază între 4.500 lei (pentru cei cu studii medii - n.r.) și chiar peste 10.000 lei, ceea ce mi se pare inadmisibil”, a declarat pentru Sighet 247 consilierul local Iuga Nicolae.

„Sunt profund dezamăgit de faptul că Poliția locală nu și-a exercitat atribuțiile conform legii, fugând în mod constant de răspundere și muncă. Spre exemplu, deși li s-a cerut ajutorul în mode repetat de către conducerea Mara Nord pentru a combate `pirații` care transportă în mod ilegal călătorii Mara Nord, polițiștii locali nu au făcut nimic în acest sens. De asemenea, aceștia nu s-au implicat nici când a fost vorba de construcții ridicate în mod ilegal, motivând că nu au atribuții. Când li s-a cerut ajutorul pentru înființarea `Poliției animalelor`, conducerea Poliției locale a dat aviz negativ proiectul de HCL inițiat de către mine și colegul meu Nicolae Iuga, motivând din nou că dânșii nu ar avea atribuții. Păi dacă tot nu au atribuții în niciun sens și în aproape niciun domeniu, nu se mai justifică menținerea acestei instituții care consumă foarte mulți bani de la bugetul local”, a declarat pentru Sighet 247 consilierul local Gavrilă Mihali.

Proiectul de HCL depus de către cei doi consilieri își va urma cursul juridic prevăzut de lege, va trece prin dezbatere publică și prin comisii, urmând ca în final să fi supus votului consilierilor locali sigheteni, cel mai probabil în cursul lunii iulie 2020.

Aceasta, dacă cei din Primărie nu au ca interes să îl blocheze și să îl țină prin sertare, la fel cum au făcut cu alte proiecte inițiate de către cei doi consilieri locali, cum ar fi cel privind demolarea garajelor și construirea altora noi și sistematizate, proiectul privind eliminarea SC Vital SA din Sighet, proiectul privind înființarea „Poliției animalelor” ș.a.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și