Regulamentul implementării bugetării participative prevede la art. 6 că Primăria Sighet trebuie să înființeze o platformă online dedicată în care se vor încărca proiectele de către doritori. Practic, cea mai simplă soluție și cu costuri ZERO ar fi fost adăugarea unei secțiuni în site-ul oficial al Primăriei Sighet în care doritorii să poată încărca întregul proiect în format PDF, spre exemplu, și ulterior cu ajutorul aplicației gratuite „Google Vote” fiecare sighetean să poată vota proiectul pe care îl consideră cel mai bun.

Doar că viceprimarul Daniela Maria Onița Ivașcu a avut alte planuri: fără să aibă mandat din partea Consiliului local sau al Primarului (ordonatorul principal de credite), fără să aibă atribuții în acest sens și fără să anunțe pe nimeni a comandat cu de la sine putere unei firme realizarea unui site (platformă web) pentru încărcarea proiectelor în cadrul bugetării participative.

După ce site-ul www.sighet.decid.ro era deja făcut și funcțional, viceprimarul Onița Ivașcu i-a convocat pe directorul economic din Primărie (C. Mirela) și pe informaticianul Primăriei (M. Marian) și i-a anunțat verbal să facă rost de bani pentru site-ul nou construit. Viceprimarul le-a precizat faptul că a reușit negocierea prețului cu firma în cauză de la 9.000 de euro la 5.000 de euro (+ TVA). Ulterior, în fiecare an Primăria urma să plătească un abonament anual acelei firme în sumă de 1.500 euro + TVA pe toată durata de funcționare a site-ului.

Doamna director economic i-a pus în vedere viceprimarului că nu există sume prevăzute în buget pentru realizarea niciun site și că nu poate onora cererea dânsei, rugând-o să se adreseze în acest sens primarului, având în vedere că dânsul este ordinatorul de credite, respectiv Consiliului local pentru a-i aloca banii în buget. Informaticianul Primăriei i-a explicat viceprimarului că dânsul se ocupă de buna funcționare a calculatoarelor și a rețelei informatice din Primărie și că nu are atribuții în acest sens.

Potrivit surselor subsemnatului din Primărie, Daniela Maria Onița Ivașcu a tunat și fulgerat de nervi și l-a contactat pe Secretarul general al Primăriei să „rezolve problema”. Dl. Sorin R. (Secretarul general) a reiterat răspunsul doamnei director economic, explicându-i pașii legali care trebuiau parcurși și care nu au fost îndepliniți.

Contactat telefonic, primarul Vasile Moldovan a explicat că nu există nicio cerere adresată de către viceprimar către primar sau Consiliul local pentru finanțarea din bugetul local a vreunui site, arătând totodată că putea fi utilizat site-ul Primăriei pentru depunerea proiectelor, fapt ce ar fi atras costuri ZERO din bugetul local. Acesta a mai arătat că viceprimarul nu a primit nicio atribuție în sensul că dânsa să se ocupe de implementarea proiectului privind bugetarea participativă sau angajarea de cheltuieli din bugetul local pentru construirea vreunui site web.

„Am aflat de site-ul creat de la angajații Primăriei, respectiv de la directorul economic, de la informatician și de la purtătorul de cuvânt al instituției. Aceștia mi-au adus la cunoștință faptul că doamna viceprimar a solicitat o suma de bani pentru implementarea și realizarea site-ului. În urma verificărilor am constatat că deja site-ul era funcțional. Menționez că acel site nu este site-ul oficial al Primăriei și că domeniul sighet.decid.ro nu aparține Primăriei. În acest sens am solicitat o notă explicativă informaticianului Primăriei, acesta arătând că Regulamentul bugetării participative prevede utilizarea unei platforme dedicate pentru încărcarea proiectelor. Viceprimarul municipiului nu a depus nicio solicitare către Primar sau Consiliu local pentru finanțarea vreunui site web. Voi analiza situația creată și voi solicita o justificare în scris din partea viceprimarului în legătură cu existența site-ului și solicitarea de sume de bani în acest sens și vom informa Consiliul local cu privire la cele petrecute, care poate dispune măsuri sau eventuale sancțiuni împotriva viceprimarului. Viceprimarul nu a fost mandatat de către mine pentru punerea în aplicare a HCL privind Bugetarea participativă sau realizarea vreunui site în numele Primăriei”, a declarat Vasile Moldovan, primarul municipiului Sighetu Marmației pentru Sighet 247.

Îndeplinirea de către viceprimar a unor atribuții arogate, cu de la sine putere, fără a îi fi delegate în scris de către primar poate constitui obiectul infracțiunii de abuz în serviciu și chiar și a altor infracțiuni. Potrivit legii, viceprimarul este subordonat primarului și îndeplinește strict atribuțiile care i-au fost delegate în mod expres și în scris de către primar, limitându-se doar la acestea.

La o analiză succintă a site-ului www.sighet.decid.ro, acesta prezintă la deschidere (Home Page) stema României, o poză cu Primăria Sighetu Marmației și datele de contact ale Primăriei Sighet (adresă fizică, telefon de contact, adresă de e-mail etc.). Acest fapt poate induce orice utilizator în eroare în sensul că ar putea crede că este vorba de site-ul oficial al Primăriei Sighetu Marmației, fapt ce poate avea repercursiuni juridice.

Dintr-o discuție pe care am avut-o cu mai mulți dezvoltatori web, aceștia au analizat site-ul www.sighet.decid.ro și au ajuns la concluzia că, de fapt, costul real al realizării unei astfel de platforme este în jurul sumei de 500 de euro (+ TVA), nu de 5.000 de euro (+ TVA), preț ultra umflat pe care viceprimarul municipiului Sighet a dorit să îl achite din bugetul local către persoana care l-a realizat, membru PNL Baia Mare, potrivit surselor mele.

În condițiile în care nimeni nu va plăti pentru realizarea acestui site, nu știm ce va face realizatorul acestui site. Cel mai probabil că îl va suspenda, caz în care nu știm ce se va alege de soarta proiectelor depuse. Acesta este rezultatul aplicării sloganului „implicarea face diferența” de către viceprimarul Daniela Maria Onița Ivașcu, un fâs, fără rezultate și cu iz penal.

Sighet 247 așteaptă cu mare interes un punct de vedere / drept la replică al viceprimarului municipiului Sighet, d-na Daniela Maria Onița Ivașcu, cu privire la cele relatate în prezentul editorial, pe adresa redacției: redactie@sighet247.ro. Punctul de vedere / dreptul la replică va fi publicat în acest articol imediat ce va fi primit.

Viceprimarul mun. Sighet, Daniela Maria Onița Ivașcu a emis un drept la replică cu privire la aspectele relatate în acest articol pe care îl publicăm în integralitate:

Drept la replică!
Legat de acuzațiile apărute pe un ziar on-line, pentru corecta informare a cetățenilor, doresc sa precizez următoarele lucruri:

1.Nu am făcut NICIODATA presiuni asupra niciunui angajat sau colaborator al instituției cu privire la prestarea sau finanțarea vreunui serviciu.

2.Promovarea calendarului de depunere a proiectelor în cadrul Bugetare participativă am făcut - o în calitate de consilier local, pe contul de socializare, calendar aprobat în baza Hotărârii nr. 65/2021 privind aprobarea proiectului "Bugetare participativă", votată în unanimitate de consilierii locali prezenți în ședința ordinară din 29.06.2021.

3.Achiziția privind serviciile de realizare și mentenanță ale site-ului primărie a fost realizată cu mult înainte de alegerea mea ca și viceprimar, prin urmare menționarea numelei meu și vehicularea unor sume de bani ce ar reveni firmei care administrează site-ul instituției sunt nefondate și făcute pentru discreditarea mea și punerea în pericol a implementării proiectului.

4,.Cu ducearea la îndeplinirea a implementării proiectului precum și a resurselor necesare a fost însărcinat, în baza Hotărârii mai sus amintite, Primarul municipiului Sighetu Marmației.

La o simplă verificare, sau solicitare a punctului de vedere al administratorului site-ului s-ar fi putut obține informația potrivit căreia, secțiunea de depunere a proiectelor, a fost realizată GRATUIT pentru a nu periclita termenul de depunere a acestora.

Mai mult decât atât, în aparițiile în presa scrisa, monitorizată zilnic de purtătorul de cuvânt al instituției este menționată platforma contestată în articolul de presă.

Ma întreb oare, citind declarația primarului Vasile Moldovan, din respect pentru sigheteni, integru, onest și profesionist nu putea interveni și anunta opinia publica legat de acest aspect încă din 5.07.2021?

Acest articol are iz de blocare a unui proiect considerat de succes prin numărul mare de proiecte depuse precum și denigrarea mea ca viceprimar și consilier local.

Îmi rezerv dreptul de a acționa în instanță proprietarii ziarului on line având în vedere scopul publicării acestui articol.

Drept la replică publicat la data de 22 iulie 2021, orele 13:27.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și