Printre punctele din cadrul proiectului de modificare a legii care au creat nemulțumiri s-a regăsit rolul administrației publice locale în susținerea și finanțarea sportului. În principal, reprezentații federațiilor și ai cluburilor au criticat absența din lege a prevederii privind cheltuielile salariale din fonduri publice locale. Mai exact, faptul că o autoritate locală nu poate plăti salariu unui sportiv, deși poate susține financiar prin diverse programe cluburile sportive.

De asemenea, aceștia au criticat propunerea de a diferenția federațiile în două categorii: federații sportive naționale și federații sportive. Principala nemulțumire a fost reprezentată de faptul că doar federațiile sportive naționale vor mai putea fi finanțate de Ministerul Tineretului și Sportului.

Președintele COSR, Alin Petrache, a menționat în cadrul dezbaterii că nu este de acord cu modificările Legii Sportului cu atât mai mult cu cât amendamentele făcute de instituția pe care o reprezintă și de federațiile sportive nu se regăsesc în noul text propus. "Reprezentanții federațiilor, Comitetul Olimpic și Sportiv Român, noi toți, ne dorim o nouă Lege a Sportului. O comisie formată din reprezentanți ai COSR, ai MTS și ai federațiilor sportive a lucrat un an și jumătate și a dezbătut această Lege a Sportului. Toate cele 123 de amendamente pe care le-am scos în evidență nu le regăsim aici în acest proiect. Ar fi bine ca sportul să aparțină oamenilor de sport, ei sunt aleși de cluburi. Ei și noi ne vom confrunta cu noua lege. Cine a redactat și cine își asumă această lege? Care sunt oamenii care au lucrat la ea, pentru că noi, cei din sport, nu am fost întrebați. Sportul îl fac federațiile naționale și cluburile. Trebuia să facem o masă rotundă când se întoarce delegația noastră de la Jocurile Olimpice. Nu să stăm aici și cineva să ne prezinte niște modificări. Avem nevoie de o nouă lege. Iar ea trebuie discutată înainte cu ministrul Sănătății, al Finanțelor, al Educației, al Apărării, al Afacerilor Interne", a spus Alin Petrache.

De asemenea, președintele Federației Române de Fotbal, Răzvan Burleanu, a afirmat că aplicarea Legii în varianta propusă de MTS va duce la un blocaj în sportul românesc. "Am propus Ministerului Tineretului și Sportului soluții optime pe care azi nu le regăsim în această variantă (n.r. — a Legii Sportului). Nu suntem de acord cu această propunere de modificare a legii. De ce ne este frică să obligăm autoritățile locale să susțină sportul? Danemarca a introdus din 1968 o asemenea obligativitate. Noi considerăm că fiecare autoritate locală în parte să demareze o strategie locală pentru sport. Deciziile de azi nu mai pot fi luate la nivel de centru, ele trebuie luate la nivel local și regional. Trebuie să recunoaștem aceste asociații regionale. Azi avem un gol structural între centru, între federațiile sportive și asociațiile județene sportive. De aceea sportul nu mai poate trăi la nivel central. În alte țări sportul este susținut financiar de autorități locale. Dacă va fi aprobată în această formă, tot sportul din România se va bloca dacă nu va mai putea finanța salarii. De aceea acest text, această propunere nu reprezintă o soluție pentru realitatea sportivă din România. Noi știm ceea ce trebuie făcut, dar noi acum vorbim doar despre Legea Sportului, când ar trebui să vorbim și despre codul de procedură fiscală, despre normele de aplicare, fiindcă altfel orice intervenție pe lege va da naștere unor noi probleme. Trebuie să creăm un alt grup de lucru pentru aceste modificări pentru că până acum nu am primit răspunsul la întrebarea cine a făcut parte de grupul de lucru care a făcut aceste propuneri. Și atunci ștergem cu buretele și să nu fugim de concepte mari cum este economia sportului. Trebuie să avem un cadru normativ coerent. Astăzi am văzut că nu avem un consens și asta înseamnă că trebuie să facem un pas înapoi și să lansăm o invitație la dialog", a adăugat Burleanu.

Alexandru Dedu, președintele Federației Române de Handbal, s-a arătat la rândul său nemulțumit de propunerea MTS. "Nu sunt de acord cu această lege. Mi-ar plăcea să fiu invitat să particip la o lege care să transforme sportul din cost în creator de plus valoare. Este o doleanță, un vis, care s-a realizat în alte țări. Nu putem avea o dezbatere pe o lege înainte de a avea o strategie", a spus el.

În cadrul dezbaterii, președintele Federației Române de Tir Sportiv, Sorin Babii, a sesizat o serie de nereguli: "La Jocurile Olimpice de la Beijing Federația Română de Tir Sportiv nu avea nici 30 de cluburi active și nici 600 de sportivi legitimați, dar avea patru sportivi calificați. Din aceste propuneri nu înțeleg condițiile în care o federație națională sportivă își pierde acest statut. De asemenea, eu am trimis propuneri la MTS privind scutirea de TVA la achiziții de pe piața internă, iar acestea nu se regăsesc în acest proiect".

Mai mult, președintele Federației Române de Gimnastică Ritmică, Irina Deleanu, a afirmat că instituția pe care o conduce ar dispărea dacă noua lege ar fi aplicată de mâine. "Nu aș putea să fiu de acord cu aceste modificări ale legii, deoarece prin articolul 35 ar însemna desființarea Federației Române de Gimnastică Ritmică. Gimnastica ritmică este sport olimpic, avem o vicecampioană olimpică, iar acum, la Rio, după 20 de ani, România are o reprezentantă la Jocurile Olimpice. Iar dacă se aplică legea în noua formă, ar însemna ca de la anul gimnastica ritmică să dispară din România. Așa că nu am cum să fiu de acord cu această lege", a precizat Irina Deleleanu.

La rândul său, Virgil Stănescu, vicepreședinte al Federației Române de Baschet, a menționat că prin aplicarea noilor modificări sportivii români ar rămâne brusc fără serviciu. "Dacă acest proiect de lege trece atunci i-aș sugera domnului Alin Petrache să le spună sportivilor să mai stea puțin la Rio pentru că și-au pierdut job-ul. Adică să mai rămână puțin la soare. Trebuie să înțelegem ce înseamnă un sportiv și ce aduce el din punct de vedere social. Problema cu finanțarea locală și a salariilor este puțin delicată și complicată", a adăugat Stănescu.

Președintele Federației Române de Tenis, George Cosac, a afirmat că propunerea de modificare are unele lipsuri: "Finanțarea să se facă și în funcție de vizibilitatea sporturilor. Sportul a devenit acum o industrie. Pe vremea mea sau chiar mai devreme, când căram medalii olimpice cu sacii, acele sporturi erau practicate de alte țări la nivel de curtea școlii. Exagerez un pic, dar trebuie să vedem realitatea. Azi ar trebui să facem bugetul pentru sport în funcție de bugetele țărilor cu care ne batem. Deci sunt multe lucruri de luat în considerare".

George Boroi, președintele Clubului Sportiv al Armatei Steaua, a declarat că reprezentanții sportului nu au fost consultați înainte de prezentarea acestui proiect. "Cred că trebuia să fim informați toți despre aceste modificări și trebuiau luate în considerare propunerile fiecărei federații. Eu ce nu înțeleg este faptul că sunt niște criterii olimpice de departajare a federațiilor, dar MTS-ul nu a cerut și punctul de vedere al COSR, ceea ce pare un paradox. Pentru că sunt două entități care conduc sportul românesc", a precizat Boroi.

La dezbaterea publică privind propunerile de modificare și completare a Legii Educației Fizice și Sportului (69/2000) de joi au participat ministrul Tineretului și Sportului, Elisabeta Lipă, ministrul pentru Consultare Publică și Dialog Civic, Violeta Alexandru, ministrul Muncii, Dragoș Nicolae Pîslaru, ministrul Educației, Mircea Dumitru, ministrul Finanțelor Publice, Anca Dana Dragu, președinți de federații, cluburi, dar și foști mari sportivi precum Ilie Năstase și Ion Țiriac.


Preluare: www.agerpres.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și