În caz contrar, angajaţii sunt hotărâţi să intre în grevă generală, începând cu luna decembrie.

„Protestul este împotriva Consiliului Judeţean şi a conducerii acestei instituţii pentru faptul că ignoră, sistematic, de şase luni încoace, semnarea unui contract colectiv de muncă, care a fost de fapt deja negociat şi e publicat în Monitorul Oficial al României. Aceşti salariaţi au dreptul la o muncă decentă şi la reglementarea cadrului legal de muncă şi acest lucru se face doar prin contractul colectiv de muncă. Nu putem noi, Maramureşul, să facem notă discordantă şi să fim întotdeauna ultimii din cauza unor frânari care se pun de-a curmezişul de fiecare dată când este vorba de dreptul salariatului. Dacă nu se va adera la acest contract colectiv de muncă, salariaţii din DGASPC Maramureş sunt determinaţi să continue şirul protestelor, după acest miting urmând să aibă loc grevă generală în sistem, începând cu prima săptămână din luna decembrie”, a declarat Mircea Ciocan, preşedintele Sanitas Maramureş.

Angajaţii au sute de ore suplimentare lucrate

Acesta a precizat că salariaţii au sute de ore suplimentare lucrate, pentru care angajaţii nu primesc nici bani, nici libere. „Contractul colectiv de muncă asigură, în primul rând, zile suplimentare de concediu de odihnă, în al doilea rând protecţie salariatului în diferite sitaţii: fie în cazul de disponibilizări sau concedieri colective. În plus, reglemetează munca peste programul normal de lucru, ceea ce este destul de ambiguu în codul muncii şi se forţează codul muncii în acest moment, pentru că aceşti salariaţi spuneau că au şi 500 de ore suplimentare efectuate, pe care nu o să poată niciodată să le ia. Această supraîncărcătură cu sarcini a personalului duce la o uzură prematură a salariatului. În lipsa unor măsuri compensatorii şi în lipsa unui contract colectiv de muncă nu vom putea să ne adresăm niciunei instanţe de judecată. Numărul de ore suplimentare lucrate se ridică la ordinul zecilor de mii. Dar, în unele locaţii, lucrurile s-au mai schimbat între timp, pentru că s-a început să se mai dea libere pentru aceste ore lucrate suplimentar”, a explicat Mircea Ciocan.

„Pe lângă serviciul acesta, mai am şi alte joburi”

Asistenţii sociali au mărturisit că le-a ajuns cuţitul la os, în condiţiile în care au salarii de câteva sute de lei şi că sunt nevoiţi să mai lucreze şi în altă parte ca să se poată întreţine. „Trăim cum putem. Pe lângă serviciul acesta, mai am şi alte joburi, în timpul liber. Lucrăm cu copii cu deficienţe, cu dizabilităţi foarte severe, copii bolnavi cu hepatită. Nu avem sporuri şi nu avem niciun drept să ne facem un vaccin, ca să nu ne îmbolnăvim. Sunt multe riscuri pentru că putem şi noi să luăm un microb”, a declarat Pop Irina, infirmieră în Sighet.


Preluare: InfoMM.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și