Oricum, numărul lor a fost de vreo zece ori mai mare decât la 1 mai, anul trecut. Motivul este nemulţumirea faţă de majorarea vârstei de pensionare cu doi ani şi celelalte prevederi ale reformei sistemului de pensii, trecute cu forţa prin Parlament. Ca de fiecare dată, cei mai radicali dintre manifestanţi s-au confruntat cu forţele de ordine. Aproape 300 de persoane au fost arestate, iar sute de oameni sunt răniţi, atât manifestanţi, cât şi jandarmi sau simpli trecători.

Manifestaţiile de 1 Mai au fost organizate în comun de marile centrale sindicale din Franţa, ceea ce nu s-a mai întâmplat din 2009. Iar numărul participanţilor nu a mai fost atât de mare din 2002. Liderii sindicali consideră că amploarea manifestaţiilor este o victorie împotriva preşedintelui Macron, care ar fi dorit ca protestele să se calmeze după adoptarea reformei pensiilor. "Furia nu a fost niciodată atât de puternică în țară. Această zi de mobilizare este o negare usturătoare a strategiei lui Emmanuel Macron, care se bazează pe detensionarea situației", a declarat Sophie Binet, secretar general al Uniunii CGT.

Incidentele au început chiar de la plecarea coloanei de manifestanţi
Conştiente că vor urma ore grele, forţele de ordine s-au plasat în dispozitive de natură să stăvilească furia protestatarilor. În Paris, edilii locali i-au sfătuit pe cei care au magazine sau localuri pe traseul manifestaţiei să nu le deschidă. Asta pentru că, de fiecare dată, coloana sindicatelor este precedată de anarhiştii din aşa-numitul "bloc negru", hotărâţi să distrugă tot ce le iese în cale.

Incidentele au început chiar de la plecarea coloanei de manifestanţi. Câteva sute de militanţi radicali au aruncat artificii şi proiectile diverse spre forţele de ordine şi au devastat vitrinele magazinelor. Jandarmii au ripostat cu gaze lacrimogene, grenade defensive şi tunuri cu apă. Câţiva ziarişti prinşi în focul luptelor au fost şi ei doborâţi la pământ. Protestatarii au declanşat mai multe incendii, iar flăcările s-au propagat şi la o clădire. Pompierii au reuşit să le stingă dar mai târziu, alţi activişti le-au aprins din nou.

Lupte între jandarmi şi protestatari s-au dat şi în provincie, mai ales la Lyon, unde au fost devastate magazine, agenţii bancare şi imobiliare iar o maşină a fost incendiată. Dar violenţe s-au înregistrat şi la Nantes, Rennes, Bordeaux şi în alte oraşe. Iar la Marsilia, câteva sute de manifestanţi au ocupat, fără violenţă, un hotel de lux, pe motiv că printre acţionarii săi se numără o firmă care a colaborat la reforma pensiilor. Şefa guvernului a condamnat violenţa protestatarilor iar sindicatul poliţiei a calificat ziua de 1 mai drept "apocaliptică" şi a cerut legi mai dure împotriva manifestanţilor agresivi. Sindicatele afirmă că vor continua mobilizarea, în speranţa că, până la urmă, Macron va retrage noua lege a pensiilor.


Preluare: Observatornews.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și