Seful social-democratilor maramureseni, Gabriel Zetea a aratat ca Partidul Social Democrat si Romania se afla in aceste zile intr-o situatie destul de inconfortabila, in urma deciziilor luate de catre Comitetul Executiv National al PSD in ceea ce priveste retragerea sprijinului politic pentru Guvernul Grindeanu.

”PSD este, in primul rand, un partid responsabil si am candidat anul trecut, atat la alegerile locale, cat si la alegerile generale nu ca persoane, nu in nume propriu, nu uninominal, ci ca si grup, ca si echipa, ca cel mai mare partid politic al Romaniei. Si am sustinut cu totii nu programul unui om, nu latura personala a candidatilor, ci am sustinut in fata romanilor un program de guvernare.

Am prezentat in fata electoratului lucrurile pe care vrem sa le facem pentru romani pe fiecare domeniu in parte si un program al implementarii acestor masuri. Romania are o sansa importanta ca, in urma implementarii Programului de Guvernare al PSD sa schimbe fata acestei tari. Este pentru prima data cand un partid politic nu castiga pe o retorica populista ci pe niste proiecte prezentate concret electoratului.

Am primit acest vot de incredere, un vot istoric acordat PSD in fiecare judet al tarii si avem obligatia sa ne tinem de cuvant. Din acest motiv, Partidul Social Democrat, in urma investirii Guvernului Grindeanu a spus ca va fi atent la implementarea acestui Program de Guvernare si evaluarea lui periodica. Am avut o prima evaluare in luna martie, la Comitetul Executiv de la Sinaia, cand s-au prezentat primele masuri implementate si urma o noua evaluare la sase luni de zile.

Programul de Guvernare al Partidului Social Democrat este unul extrem de complex si trebuie respectat cuvant cu cuvant, lucru care va da posibilitatea Romaniei de a avea o crestere economica sustenabila. In acest fel, banii care ajung la bugetul statului urmeaza sa fie redistribuiti in pensii, in salarii, in alocatii, pentru a exista cu adevarat o crestere in nivelul de trai al fiecarui roman. Comitetul Executiv National al PSD a primit un raport privind activitatea Guvernului Grindeanu facut de catre o comisie alcatuita din profesionisti care au purtat discutii cu fiecare ministru, cu fiecare secretar de stat in parte.

Iar motivele care stau la baza deciziei Comitetului Executiv National al PSD de a retrage sprijinul politic Guvernului Grindeanu sunt tocmai neindeplinirea acestor masuri. Directia in care Romania s-a indreptat in aceste sase luni de zile a fost buna, dar nu suficienta iar PSD nu are incredere ca actuala echipa guvernamentala poate duce la implementarea Programului de Guvernare asa cum a fost el prevazut. Astfel, din 393 de masuri care trebuiau indeplinite in primul semestru al anului 2017, doar 50 au fost realizate integral, 107 – partial, iar 236 de masuri au ramas neindeplinite.

Acesta este motivul pentru care ne dorim o alta echipa mai competenta, mai inchegata, o echipa guvernamentala care sa reuseasca sa respecte toti pasii Programului de Guvernare”, a aratat presedintele PSD Maramures, Gabriel Zetea.

Si deputatul PSD, Gheorghe Simon a vorbit despre prima analiza a activitatii Guvernului facuta in luna martie, la Sinaia, cand s-a tras primul semnal de alarma ca Programul de Guvernare al PSD merge incet. Parlamentarul a aratat ca ministrii aveau cunostinta despre faptul ca fiecare trebuie sa isi faca treaba pentru a realiza pasii propusi in acest program, iar premierul Sorin Grindeanu se face vinovat de necoordonarea buna a ministerelor. Cu toate acestea, unii ministri s-ar putea regasi in viitorul Guvern, a precizat deputatul Gheorghe Simon.

Deputatul Marius Sorin Bota este de parere ca aceste disfunctionalitati puteau fi corectate din mers, insa unii ministri considera ca li s-a cuvenit aceasta pozitie. ”Sustin toate masurile luate de CEX si voi vota motiunea de cenzura”, a declarat Sorin Bota.

Senatorul Liviu Marian Pop a precizat ca se astepta ca Sorin Grindeanu sa vina in fata CEX-ului si sa isi asume faptul ca a realizat doar 40% din masurile prevazute in Programul de Guvernare in primul semestru. ”In cadrul CEX-ului de la Sinaia, Sorin Grindeanu a fost declarat corigent, ca la scoala. In CEX-ul de miercuri a ramas repetent la indeplinirea masurilor de guvernare, iar acum s-a exmatriculat singur, prin iesirile sale publice”, a precizat si senatorul PSD, Liviu Marian Pop.

Si deputatul Calin Matei este de parere ca gestul lui Sorin Grindeanu de a nu demisiona este unul care ridica multe semne de intrebare si nu este normal ca un partid sa fie nevoit sa depuna motiune de cenzura impotriva propriului guvern. ”Cand ai sprijinul colegilor, mergi pana la capat. Cand vezi insa ca nu mai ai sustinerea partidului ar trebui sa te retragi”, a conchis Calin Matei.

Toti cei cinci reprezentanti social-democrati au declarat ca spera intr-o demisie a lui Sorin Grindeanu pana luni, 19 iunie 2017, pentru a nu fi necesara introducerea motiunii de cenzura.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și