”Rusia, bineînţeles, are cu ce să răspundă. Avem, fără să exagerăm, sute de mii de obuze de acest tip. Noi nu le folom pentru moment”, a dclarat sâmbătă, într-un interviu la televiziunea rusă, Vladimir Putin.

Voinţa Londrei de a trimite muniţie cu uraniu sărăcit Ucrainei l-a determinat pe Vladimir Putin să ia măsuri.

În acest interviu, el a anunţat că Moscova va desfăşura armament nuclear ”tactic” pe teritoriul Belarusului, aliatul său, o ţară care se învecinează cu Uniunea Europeană (UE).

Oficiali ruşi au ameninţat în mai multe rînduri, abia voalat, cu o recurgere la arma nucleară în Ucraina, în cazul unei escaladări semnificative a războiului.

Belarusul, condus din 1994 de către Aleksandr Lukaşenko, se învecinează cu Ucraina, Polonia şi Lituania – ultimele două membre NATO şi UE.

”Nu e nimic neobişnuit aici. Statele Unite fac asta de decenii. Ele îşi desfăşoară de mult timp armamentul nuclear tactic pe teritoriile aliaţilor lor”, a acuzat Putin.

”Noi am convenit să facem la fel”, a declarat liderul de la Kremlin şi a anunţat că a încheiat un acord cu Minskul în acest sens.

”Ne-am ajutat deja colegii belaruşi şi le-am echipat avioanele (…), fără să ne încălcăm angajamentele internţionale în domeniul neproliferării armamentului nuclar”, a continuat Putin.

”Zece avioane sunt pregătite să folosească acest tip de armă”, a amennţat liderul de la Kremlin.

”Începând de la 3 aprilie, vom începe să formăm echipajele. Iar la 1 iulie vom termina construirea unui depozit special pentru armament nuclear tactic pe teritoriul Belarusului”, a anunţat Putin.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și