Putin spune că Moscova este blocată într-o bătălie existenţială cu un Occident arogant care vrea să ciopârţească Rusia şi resursele sale vaste - un narativ pe care Ucraina şi Occidentul îl resping. Când liderul rus a ordonat intrarea trupelor în Ucraina, la 24 februarie 2022, se aştepta la o victorie rapidă, voia să îşi câştige un loc în istorie alături de ţari şi să dea o lecţie Statelor Unite despre renaşterea Rusiei după prăbuşirea Uniunii Sovietice.

S-a înşelat. Războiul său a ucis sau a rănit sute de mii de oameni. Rusia şi ruşii sunt văzuţi prost în Occident, ca agresori, iar armata sa se confruntă acum cu o Ucraină rezistentă, susţinută de o alianţă militară condusă de SUA şi aflată în expansiune. Speranţele lui Putin de a-şi îmbunătăţi reputaţia sunt spulberate.

"În continuare, va fi şi mai dificil şi mai costisitor atât pentru Ucraina, cât şi pentru Rusia. Pierderile economice de această amploare nu merită câteva teritorii cucerite", a spus o sursă rusă apropiată puterii, citată de Reuters. Sursa crede că mulţi dintre membrii elitei îi împărtăşesc punctul de vedere, dar a face astfel de afirmaţii în mod public ar atrage o pedeapsă rapidă.

Vladimir Putin, fără rival

Cu toate undele de şoc geopolitice pe care Putin le-a provocat, el nu are încă niciun rival serios pentru putere, potrivit a cinci surse ruseşti de rang înalt apropiate procesului decizional. Şi, cu toate disensiunile publice reprimate, liderul de 70 de ani nu are de ce să se teamă de alegerile prezidenţiale care se anunţă în martie 2024. Cu toate acestea, toate consecinţele strategice şi economice ale războiului ar putea reverbera o perioadă de timp.

"Nu cred într-o ofensivă majoră sau în posibilitatea unei victorii ruseşti împotriva întregii lumi civilizate", a declarat o a doua sursă de rang înalt apropiată Kremlinului, care a refuzat, de asemenea, să fie numită. Sursa crede că Rusia este dezavantajată atât în ceea ce priveşte tehnologia militară, cât şi ca motivaţie, dar războiul va continua "pentru foarte mult timp". Chiar şi unul dintre puţinii sceptici ale căror critici au fost tolerate până acum, un fost comandant pro-război al trupelor pro-ruse din estul Ucrainei, nu vede vreun rezultat clar.

"Ne aflăm într-o situaţie absolut paradoxală", spune Igor Ghirkin, care a fost condamnat de un tribunal internaţional pentru că a ajutat la doborârea avionului de linie malaezian MH17 deasupra estului Ucrainei. "Avem o conducere complet incapabilă, formată direct de un preşedinte care este de neschimbat şi la care nu există alternativă. Dar o schimbare de preşedinte ar duce la o catastrofă rapidă", spune Ghirkin. Pentru el, aceasta ar însemna o înfrângere militară, un război civil şi subjugarea Rusiei. Frustrările sale sunt legate de secretomanie, de comunicarea deficitară şi de structura de comandă ineficientă care au dus la o serie de înfrângeri militare umilitoare în faţa vecinului mult mai mic al Rusiei.


Preluare: Observatornews.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și