"La mașinile de ambulanță stăm mai bine, la autospecialele ISU a fost programul POR european derulat de autoritățile locale și în perioada 2007-2014 și au început să achiziționeze noi mașini și de aceea avem mașini cu vechime sub zece ani, dar avem 50% din echipamentele de intervenție cu peste 20 ani vechime. Aici este unul dintre aspectele pe care ne vom concentra. Sursa de finanțare va fi fondurile structurale 2014-2020 și poate vor fi și alte surse care vor fi alocate, astfel încât să creăm un program multianual de dotare și înlocuire a mașinilor", a spus Arafat, la finalul ședinței de bilanț a structurilor din cadrul Departamentului pentru Situații de Urgență din cadrul MAI.

El a mai spus la prezentarea raportului de activitate că o mare parte a mașinilor de ambulanță au o vechime între 5 și 7 ani, iar ele vor începe "să facă probleme" în următorii ani, 1% sunt mașini cu vechime de 7-10 ani, 16% au vechime peste 10 ani și 21% sunt cu o vechime de până la 5 ani.

Arafat a apreciat programul multianual de dotare derulat cu Ministerul Sănătății și a arătat că ar putea fi extins și în cazul dotărilor necesare ISU pentru înlocuirea parcului auto vechi de peste 20 ani.

Un alt aspect asupra căruia Raed Arafat a atras atenția a fost și faptul că două clădiri în care funcționează ISU (sediile din străzile Banu Dumitrache și Ceasornicului) au grad seismic ridicat, respectiv gradul I și gradul II.

Raed Arafat a arătat la ședința de bilanț al activității Departamentului pe care îl conduce că în 2013 au fost "milioane de intervenții" ale serviciilor care constau în operațiuni de salvare, incendii, inundații.

Departamentul pentru Situații de Urgență are în vedere și crearea unor centre pentru arși, proiect care va avea sprijinul Băncii Mondiale.

"Vorbim aici de dezvoltarea a patru centre care să poată primi arșii grav, cu 50-60% din suprafața corporală arsă, alte trei centre care se vor dezvolta la Tg. Mureș, Timișoara și Iași. Vor fi centre cu 5-6 paturi că așa se fac acest tip de centre, dar vor avea toate anexele necesare, cu săli de operații, băi speciale. Valoarea proiectului este de câteva milioane de euro", a declarat Raed Arafat.