Rafila a precizat că dialogul s-a concentrat și asupra certificatului verde, care se va numi certificat Covid pentru a evita orice confuzie, și care va fi introdus, cel mai probabil, atunci când va exista o creștere susținută, pe anumit interval.

"Măsurile de vaccinare şi de sănătate publică sunt recomandate de toate organismele internaţionale şi vaccinarea este întotdeauna soluţia oportună. Nu ştim cum va evolua noua tulpină. Alte măsuri de sănătate publică recomandate, începând cu purtarea măștii, distanțare sau evitarea aglomerației, bineînțeles că rămân în vigoare", a precizat Alexandru Rafila.

"Discuția s-a concentrat și asupra certificatului Covid. Nu i se mai spune certificatul verde, pentru că certificatul verde original se referă la documentul adoptat de Parlamentul european și se referă la călătoria între statele membre. Certificatul Covid, care a reprezentat un subiect de interes și de dezbatere, de multe ori de controverse în spațiul public... vom încerca să găsim pentru el o soluţie legislativă care să stabilească un cadru foarte clar pentru toată lumea, iar introducea lui să poată să fie făcută când există o creştere susţinută, pe un anumit interval, de exemplu trei săptămâni. Și renunţarea la utilizarea la acest certificat verde complet, adică testare, vaccinare sau trecere prin boală, să fie făcut atunci când e o scădere mai multe săptămâni la rând. Detaliile vor fi stabilite de colegii de specialitate de la INSP”, a explicat Alexandru Rafila, în conferinţa de presă susţinută sâmbătă la Palatul Victoria.

"Scopul acestui certificat Covid este acela de a frâna rapid o creștere a numărului de cazuri, într-un anumit interval de timp. Este, așadar, un scop în ceea ce privește sănătatea publică", a mai spus Ministrul Sănătății.


Preluare: Digi24.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și