Incidentul a ajuns în atenţia prefectului Anton Rohian, iar acum se aşteaptă rezultatul analizelor de laborator. În prezent, apa are o culoare ruginie, fiind prelevate probe. La această oră se fac verificări.

Reprezentanţii Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Maramureş spun că în cursul nopţii de miercuri spre joi responsabilii instituţiei s-au deplasat la faţa locului împreună cu responsabili ai Gărzii de Mediu şi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă.

„A fost vorba despre un fenomen de calitate. Deversările s-au produs din galeria Şuior – Herja – Baia Sprie în timpul nopţii. Astfel de fenomene s-au mai întâmplat în ultimii ani de vreo trei-patru ori. Apele se infiltrează în tunel. Acolo există un blocaj format din căderi din zona de boltă. În spatele său se acumulează apă. Când creşte peste un metru, se deversează şi antrenează nămolul de pe fundul galeriei. În mod normal apa de mină pare curată atunci când iese din galerie, dar are o încărcătură importantă. Acum, cu acest nămol, prinde o culoare ruginie. Nu a fost vorba, deci, despre o poluare generată de un operator economic, ci o poluare în urma unei activităţi închise, derivată din istoria mineritului. Acolo nu se poate interveni nici pentru intervenţii în astfel de cazuri, nici pentru lucrări de remediere”, a arătat Stelian Ivaşcu, inginer-şef în cadrul SGA Maramureş.

Material în curs de actualizare.


Preluare: InfoMM.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și