Conform Kievului, un A-50, avion de detecţie radar cu rază lungă de acţiune şi de comandament aeropurtat echivalent avioanelor AWACS folosite de NATO, s-a prăbuşit în Marea Azov.

Cel de-al doilea avion, un Il-22 folosit ca post de comandament aerian, a fost de asemenea lovit, dar a reuşit totuşi să aterizeze cu avarii la Anapa, în sudul Rusiei, dar pagubele sunt atât de mari că poate fi considerat "distrus", potrivit purtătorului de cuvânt al forţelor aeriene ucrainene, Iuri Ignat.

Iniţial, Kievul susţinuse că ambele avioane au fost doborâte.

În timp ce Kremlinul şi Ministerul rus al Apărării păstrează tăcerea, bloggeri militari ruşi, de obicei bine informaţi, relatează vag despre aceste pierderi, dar par să le confirme.

Astfel, Alexandre Kots, un corespondent de război fidel Kremlinului, a scris pe canalul său de Telegram despre un avion A-50 "căzut" şi un IL-22 "salvat".

Canalul de Telegram WarGonzo a deplâns "moartea comandanţilor noştri", făcând referire la doborârea avionului A-50, adăugând că cel de-al doilea avion ar fi reuşit să aterizeze, deşi este avariat.

Canalul Rybar, apropiat de armata rusă şi foarte urmărit, vorbeşte despre o "zi neagră" pentru armata rusă dacă informaţia se confirmă.

Forţele aeriene ruse au operaţionale doar aproximativ nouă avioane A-50 (dintre care numai aproximativ patru modernizate) şi aproximativ tot atâtea Il-22. Acestea sunt folosite pentru culegerea de informaţii, identificarea ţintelor terestre şi aeriene şi coordonarea trupelor. Mai multe avioane de vânătoare ucrainene au fost doborâte în acest război de cele ruseşti cu ajutorul asistenţei oferite de aparatele A-50, care pot urmări simultan 150 de ţinte pe o rază de 230 de kilometri.

Armata ucraineană nu a precizat cu ce mijloace a reuşit să lovească cele două avioane la o distanţă atât de mare de front, numai între coasta Mării Azov şi linia frontului fiind peste o sută de kilometri. Unii analişti militari ruşi nu exclud şi posibilitatea, deşi puţin probabilă, a unui "foc amic", adică lovirea celor două avioane dintr-o eroare a apărării antiaeriene ruse.

În acest timp, Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), un think-tank din SUA, include în ultimul său raport zilnic informaţii despre presupuse pregătiri ruse pentru a lansa o nouă ofensivă în Ucraina.

"Surse ruse afirmă că forţele ruse se pregătesc pentru lansarea unei noi ofensive în următoarele săptămâni, de îndată ce solul îngheaţă în estul şi sudul Ucrainei", semnalează ISW.

Conform unui expert rus, Serghei Peresleghin, armata rusă ar putea lansa o asemenea ofensivă pe scară largă în Ucraina oricând până la începutul lunii februarie, idee pe care el însă nu o aprobă, considerând că armata rusă ar putea face aceleaşi greşeli grave pe care le-a făcut armata ucraineană prin contraofensiva eşuată din vara anului trecut, încheiată cu câştiguri teritoriale minore şi mari pierderi de oameni şi echipamente în rândul trupelor ucrainene.

Informaţiile despre o nouă ofensivă rusească în Ucraina au început să atragă atenţia experţilor, bloggerilor şi mass-media în ultimele săptămâni, remarcă agenţia EFE.


Preluare: AGERPRES

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și