Ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, a făcut luni, la Moscova, o declaraţie specială cu privire la Siria, îndemnând regimul sirian să vină în întâmpinarea comunităţii internaţionale şi să-şi plaseze arsenalul de arme chimice sub control internaţional. Potrivit lui Lavrov, acest lucru va contribui la soluţionarea paşnică a conflictului.

"Noi nu ştim dacă şi Siria va fi de acord cu aceasta, însă dacă instituirea unui control internaţional asupra armelor chimice din această ţară va putea evita loviturile, atunci ne vom implica imediat într-o activitate în acest sens cu Damascul", a declarat ministrul rus de externe.

După aceea, Serghei Lavrov i-a cerut conducerii siriene să coopereze, dar nu numai la indicarea locurilor unde sunt stocate armele chimice, ci şi în sensul distrugerii lor ulterioare.

Ideea de a plasa armele chimice în Siria sub supravegherea comunităţii internaţionale a primit susţinerea secretarului general al ONU, Ban Ki-moon, a anunţat luni, la Moscova, ministrul de externe sirian Walid al-Muallem, care s-a aflat într-o vizită de lucru în Rusia, cel mai puternic aliat al preşedintelui Bashar al-Assad.

Într-o conferinţă de presă comună cu ministrul britanic de externe William Hague, secretarul de stat american John Kerry afirmase luni că regimul Assad ar putea preveni un atac împotriva Siriei doar dacă va plasa toate armele chimice sub controlul comunităţii internaţionale.

În acest sens, premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că Israelul este pregătit pentru orice scenariu. "Noi nu luăm parte la războiul civil din Siria, dar dacă vom detecta orice fel de încercare de a fi atacaţi, vom reacţiona şi vom răspunde cu toată forţa", a avertizat el, citat de agenţia rusă de presă ITAR-TASS, preluată de RT

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și