A fost cea mai amplă mobilizare de la începutul seriei de manifestaţii. Iar violenţele au fost, de asemenea, cele mai intense. Sindicatele promit să nu se oprească până când preşedintele nu renunţă la reforma pensiilor. Dar Emmanuel Macron pare de neclintit: vrea ca legea să intre în vigoare până la finalul anului.

Parisul a părut ieri un oraş în stare de asediu. 800 de mii de oameni, potrivit sindicatelor, au defilat pe marile bulevarde ale capitalei. Dar, înaintea cortegiului, un grup de 1500 de indivizi violenţi, mascaţi şi îmbrăcaţi în negru, au incendiat pubele şi i-au atacat pe scutieri cu sticle incendiare şi pietre din pavaj.

Irène Costelian, jurnalist francez: Aceste acte de violenţe sunt cele care reflectă tensiunea care este astăzi în societatea franceză. Forţele de ordine, evident, sunt peste tot, ca de obicei. Tensiuni au început să apară, cu focuri de gunoaie, focuri de obiecte care s-au găsit pe stradă, materiale de şantier, în principiu.

Francezii devastează totul în calea lor

Au fost devastate, între altele, două restaurante fast-food, un supermarket şi o bancă. Au fost sparte vitrinele magazinelor de lux, considerate simboluri ale capitalismului. Forţele de ordine au intervenit cu duritate pentru a limita pagubele, dar uneori au fost nevoite să se retragă sub o ploaie de pietre.

Şi la Rennes, Toulouse, Nantes sau Marseille, forţele de ordine au fost atacate şi au răspuns cu gaze lacrimogene, tunuri cu apă şi tiruri cu muniţie neletală. La Rouen, o manifestantă a rămas fără un deget. Iar potrivit ministrului de interne, în întreaga ţară au fost răniţi aproape 150 de poliţişti şi jandarmi, unii grav. Au fost arestaţi 172 de indivizi calificaţi drept "elemente radicale".

Într-o mare gară din Paris, manifestanţii au ocupat liniile de cale ferată şi au paralizat circulaţia trenurilor. Intrările pe aeroporturile Charles-de-Gaulle şi Roissy au fost şi ele blocate de sindicalişti. Revoltaţi, oamenii au scandat minute în şir şi au promis că vor ieşi în stradă şi în zilele următoare.

Lângă Toulouse, o autostradă a fost paralizată. Mai mulţi manifestaţi au oprit astfel circulaţia maşinilor cu o baricadă în flăcări. La fel s-a întâmplat şi în Lyon, unde, în plină stradă, pubele, scaune, cutii de carton şi chiar trotinete au ars sub privirile trecătorilor. În ciuda mişcărilor violente din stradă, care au ajuns în a 9-a zi, Emmanuel Macron nu face niciun pas în spate.


Preluare: Observatornews.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și