Alimenta╚Ťia ÔÇ×junk-foodÔÇŁ ╚Öi sarcina nu ar trebui s─â fie asociate deoarece ar putea fi afectat─â s─ân─âtatea copilului care se va na╚Öte. Copiii expu╚Öi ├«n uter la alimente grase ╚Öi dulci sunt mai expu╚Öi riscului de hiperactivitate, potrivit studiului realizat la Kings College din Londra, publicat ├«n revista ÔÇ×Journal of Child Psychology and PsychiatryÔÇŁ.

Pentru a ajunge la aceasta concluzie, cercet─âtorii au urm─ârit 83 de copii cu tulbur─âri de comportament sau hiperactivitate precoce ╚Öi 81 de copii f─âr─â un istoric de acest tip. Anamneza regimului alimentar al mamelor din timpul sarcinii, a descoperit c─â nou-n─âscu╚Ťii cu cel mai mare risc au fost expu╚Öi ├«n uter la o diet─â de tip ÔÇ×junk foodÔÇŁ, inclusiv la produse industriale prelucrate grase ╚Öi dulci.

Cauza acestui fenomen este dat─â de modific─ârile genetice legate de aceast─â diet─â care ar perturba expresia unei gene, IGF2 (implicate ├«n dezvoltarea fetal─â, inclusiv ├«n cea a anumitor zone ale creierului asociate hiperactivit─â╚Ťii). Aceast─â modificare a ADN-ului a fost, de asemenea, constatat─â la copiii ale c─âror mame au suferit de foame ├«n ╚Ü─ârile de Jos ├«n timpul celui de Al Doilea R─âzboi Mondial, sus╚Ťin autorii studiului.

Aceast─â cercetare permite oamenilor de ╚Ötiin╚Ť─â s─â sublinieze rolul-cheie al unei diete s─ân─âtoase ╚Öi echilibrate in timpul sarcinii pentru s─ân─âtatea mintal─â a copilului. Pentru a investiga acest domeniu ╚Ötiin╚Ťific, autorii sugereaz─â posibilitatea de a efectua studii privind rolul specific al anumitor gr─âsimi ├«n creierul copiilor. Omega 3 con╚Ťinut ├«n pe╚Ötele gras ╚Öi ├«n semin╚Ťele de plante oleaginoase au un astfel de efect protector asupra dezvolt─ârii neuronilor.

"Suplimentele nutritive care au dovedit c─â reduc problemele de comportament la copii sunt foarte importante pentru explorarea ├«n viitor a modific─ârilor genetice cauzate de acest context", consider─â cercet─âtorii, cita╚Ťi de publica╚Ťia electronic─â pourquoidocteur.fr.

Citește și

loading...