Bogdan Roman, renumitul bucătar sibian care a făcut senzaţie la Masterchef, spune zâmbind că, pentru el, papanaşii reprezintă unul din gusturile copilăriei şi că nu există reţetă mai bună decât cea a bunicii sale.

„Este singura reţetă din familie pe care nu am modificat-o. Nu pot îmbunătăţi gustul copilăriei, desertul perfect, motivul pentru care aşteptam duminica”, spune Bogdan.

Pentru patru porţii aveţi nevoie de jumătate de kilogram de brânză de vaci grasă (nici prea moale, nici prea uscată), 3 ouă, 7-8 linguri de gris, 3 linguri de zahăr, 4-5 linguri de unt topit, 2-3 linguri de zahăr pudră.

„Este o reţetă simplă pe care nu vă recomand să o complicaţi. Se pot adăuga arome (scorţişoară, vanilie, rom, lămâie) dar nu recomand. Personal îi prefer aşa simpli, fără adaosuri şi fără pesmet. Doar cu un pic de unt topit pe deasupra lor şi cu puţin zahăr pudră. Aşa a învăţat bunica mea această reţetă de la bunica ei”, adaugă Bogdan Roman.

Cum se fac cei mai buni papanaşi ardeleneşti

Se bat ouăle cu zahărul, se adaugă brânza de vaci şi grisul şi se amestecă până se formează un aluat moale, ca de găluşte. “Punem o oală cu apă şi un strop de sare la fiert. Când a fiert apa, pe foc minim, fără să clocotească apa, scufundăm papanaşii formaţi cu o lingură unsă cu ulei. Luăm câte o lingură din aluat şi o scufundăm în apă fierbinte. Lăsăm să fiarbă la foc mic până se ridică toţi la suprafaţă.

Atunci sunt fierţi. Îi scoatem cu o spumieră şi îi aşezăm frumos pe farfurii. Presărăm puţin zahăr pudră şi turnăm câte o linguriţă mică de unt topit pe fiecare în parte.