Una dintre cele mai contestate măsuri este trecerea contribuțiilor sociale de la angajator la angajat. Iar mai multe categorii de salariați vor resimți impactul maxim al acestei măsuri în cazul în care ea va fi adoptată de Guvern.

Pentru ca salariații să nu resimtă transferul contribuțiilor sociale ar trebui ca salariile lor brute să crească cu 22,75%, lucru care nu se va întâmpla și în cazul angajaților de la privat.

Potrivit Digi 24, există cinci categorii de angajați care vor fi loviți din plin de ”revoluția fiscală” pregătită de PSD. Asta pentru că este vorba despre persoane care, prin Codul fiscal, sunt scutite de plata impozitului pe venit, drept pentru care scăderea veniturilor cu 22,75% nu va fi compensată parțial cu reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10%.

Concret, este vorba despre cei care se încadrează în criteriile din art. 60 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal:

1. persoanele fizice cu handicap grav sau accentuat, pentru veniturile realizate din:
a) activități independente;
b) salarii și asimilate salariilor;
c) pensii;
d) activități agricole, silvicultură și piscicultură;

2. persoanele fizice care creează programe pentru calculator, pentru veniturile din salarii și asimilate salariilor;

3. persoanele fizice care activează în cercetare-dezvoltare și inovare, pentru veniturile din salarii și asimilate salariilor;

4. persoanele fizice care își desfășoară activitatea pe bază de contract individual de muncă încheiat pe o perioadă de 12 luni, cu persoane juridice române care desfășoară activități sezoniere.

Acestor persoane li se adaugă și angajații de la firmele aflate în insolvență. Potrivit sursei citate, în cazul acestora, majorarea salariilor brute nu se poate realiza până la ieșirea din insolvență decât dacă în planul de reorganizare aprobat de instanță nu a fost prevăzută această măsură.

”Pe de altă parte însă, dacă Executivul ar renunța la trecerea contribuțiilor sociale, ca urmare a nemulțumirii generalizate a sindicatelor și patronatelor, ar fi aruncate în aer atât Legea salarizării unitare, cât și încă neprezentata lege a pensiilor. Iar adevărul gol-goluț despre toate promisiunile făcute în campanie ar începe să iasă la suprafață. Creșterea salariilor de 25%, atât de des și frumos prezentată pe posturile tv, s-ar transforma în 2-3%, punctul de pensie nu ar mai avea de unde să crească precum Făt-Frumos din povești, iar creșterea economică a României nu i-ar mai face să pălească de invidie pe liderii europeni”, se mai arată în textul citat.


Preluare: B1.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și