În munţii din Maramureş există în momentul de faţă risc de avalanşe. Cei care sunt la staţia meteo Iezer din Pietrosul Rodnei spun că acum, în zonă, stratul de zăpadă este unul mare, iar risc de avalanşe există.

„Risc de avalanşe există acum. Stratul de dinainte a îngheţat şi acum avem zăpadă proaspătă de câteva zile. E zăpadă multă aici. Nu este o zonă foarte frecventată de turişti, pentru că este greu accesul până la staţia meteo. Aici ajung doar cei mai experimentaţi”, a declarat Danci Istrate de la staţia meteo Iezer.

Atenţie la Creasta Cocoşului

Daniel Timiş, Salvamont Borşa, spune că riscul de avalanşe este unul cât se poate de real acum, dar în acelaşi timp atrage atenţia celor care ajung pe munte să aibă grijă pe unde merg şi să fie echipaţi corespunzător.

„În Borşa, a început să se schieze deja. Stratul de zăpadă este mai mare în zonele mai înalte. În zona Cascadei Cailor, risc de avalanşe deocamdată nu există, dar este în celelalte zone. Avem, zic eu, un grad 3 risc de avalanşe în zona Pietrosului Rodnei. Turişti sunt destui şi mi-au spus că au văzut avalanşe declanşate chiar de ei, destul de mari, dar fără probleme. Primul strat de zăpadă este îngheţat şi zăpada de săptămâna trecută nu a reuşit să facă aderenţa cu primul strat. Până acum, nu am avut accidente pe pârtiile de schi, deşi anul trecut pe vremea asta aveam deja vreo zece accidente”, a spus Daniel Timiş.

„Pe Creasta Cocoşului acum putem spune că risc de avalanşe există. Noi am şi pus avertizoare. Unii îşi anunţă şi prezenţa, dar cei mai mulţi nu o fac, specific românului. Nu ţin cont de reguli. Stratul de zăpadă măsoară undeva între 40 şi 50 cm, sunt mai multe straturi de zăpadă”, a adăugat Remetean Ioan, Salvamont Baia Mare.

Recomandări

Turiştii care ajung pe munţii din Maramureş trebuie să cunoască o serie de reguli. În primul rând, salvamontiştii le recomandă să evite zonele periculoase, zona Crestei Cocoşului fiind cea mai periculoasă. Apoi, turiştii trebuie să îşi anunţe prezenţa pe munte la Salvamont, să plece pe munte doar cu echipament adecvat anotimpului. Nu trebuie să le lipsească lanterna, cuţitul, sacul de dormit, trusa de prim ajutor, busola/GPS, mijloace de aprins focul şi telefonul mobil. Nu în ultimul rând, turiştilor li se recomandă să nu pornească la drum singuri, ci în grup de minimum trei persoane, dintre care cel puţin una să cunoască temeinic zona respectivă.


Preluare: InfoMM.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și