Daniel Timiș, șeful Salvamont Borșa, a declarat, pentru Glasul Maramureșului: „În primul rând, vreau să vă spun că am avut turiști în Borșa mai mulți decât am avut vreodată. Pe pârtie avem un strat de zăpadă de circa 30 cm, iar în munți stratul de zăpadă măsoară undeva între un metru și un metru și 20 cm. Condițiile meteo au fost bune pentru practicarea schiului. Risc de avalanșe avem spre cinci, adică maxim, pentru tot ceea ce înseamnă Munții Rodnei. Chiar zilele trecute am fost sunați de un grup că vor să urce la Pietrosul Rodnei și le-am spus că traseul este închis. Dacă acum s-ar întâmpla vreo nenorocire, atunci nu am găsi victimele decât la primăvară. Și la Cascada Cailor avem un risc de avalanșă de gradul doi spre trei, deci e un risc mai mic. Oricum, cei care se aventurează trebuie să fie cu băgare de seamă”.

Șeful Salvamont Borșa a venit și cu o serie de sfaturi pentru cei care decid să iasă din case pentru drumeții montane: „În primul rând, pentru cei care vor plimbări pe munte trebuie să aibă bocanci cu bună aderență, să fie cu echipament adecvat, cu haine și pantaloni care să le țină de cald, să nu se abată de la traseu, să aibă bețe și să aibă grijă în general. Pentru cei care sunt pentru schi, ei trebuie să știe unde se aventurează și dacă nu stăpânesc cum trebuie schiul să nu se abată de la traseele amenajate”.

Traseul spre Creasta Cocoșului, un pericol

Creasta Cocoșului este atractivă și pe perioada iernii pentru iubitorii muntelui. Dacă Munții Rodnei sunt mult mai greu accesibili, nu același lucru se poate spune despre acest obiectiv turistic mai sus amintit. Iubitorii de munte ajung în vârful Pasului Gutâi, pe DN 18, unde își lasă mașinile în parcare și de aici se face traseul de câteva ore până la Creastă. Salvamontiștii atrag atenția turiștilor care se încumetă să urce traseul până la Creasta Cocoșului că o fac pe propria lor răspundere, în acest moment existând risc de producere a avalanșelor, mai ales că recent s-a depus un strat proaspăt de zăpadă.

„Avem risc de avalanșă, că a nins proaspăt. Turiștilor le recomandăm să evite zonele periculoase, cu risc mare. Oricum, oamenii nu anunță Salvamontul că sunt pe traseu, iar deplasarea o fac pe propria lor răspundere. Avem și noi risc de avalanșe, dar nu putem compara de exemplu cu Munții Rodnei”, a explicat, pentru Glasul Maramureșului, Remețean Ioan, Salvamont Baia Mare.

Traseele turistice montane închise la Borșa

citeste articolul complet pe infomm.ro


Preluare: infomm.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și