Deficitul de încasare a TVA este diferența dintre veniturile din TVA preconizate și veniturile din TVA efectiv colectate de către autoritățile naționale.

Comisia Europeană susține că gradul de colectare a TVA nu a înregistrat progrese semnificative în rândul statelor membre UE, în 2013 comparativ cu 2012. În timp ce un număr de 15 state membre, incluzând Letonia, Malta și Slovacia, au realizat progrese, alte 11 state membre, precum Estonia și Polonia, au înregistrat o deteriorare.

Potrivit studiului, în 2013 s-au pierdut 168 de miliarde euro din veniturile din TVA din cauza nerespectării legislației privind TVA sau a necolectării, adică echivalentul a 15,2% din veniturile totale din TVA preconizate ale celor 26 de state membre.

"Acest studiu importat scoate în evidență, încă odată, necesitatea pentru noi reforme în sistemele de colectare a TVA din UE. Cer statelor membre să ia măsurile necesare pentru a combate evaziunea fiscală și frauda fiscală la toate nivelele", a declarat comisarul european pentru Afaceri Economice, Pierre Moscovici.

În România, din 2016 se va aplica o cotă e TVA de 20%, în scădere față de cota standard de 24% în prezent. În prezent, alimentele beneficiază de cotă redusă de TVA de 9%.

Potrivit execuției bugetului general consolidat pe primele șapte luni ale anului 2015, încasările din TVA au crescut cu 15,5% față de perioada similară a anului trecut.


Preluare: AgerPres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și