Numărul de doctori străini care practică meseria în Germania a crescut cu 120% în ultimul deceniu, la peste 31.000. Acești doctori tineri acoperă o nevoie vitală pentru Germania, unde scăderea natalității a creat o lipsă de doctori. Aproximativ 44% dintre doctorii germani au vârste de peste 50 de ani și sunt tot mai puțini doctori tineri germani care doresc să le ia locul, în condițiile în care pot câștiga salarii mai mari în Elveția sau pot beneficia de un program mai redus de lucru în Scandinavia.

Acest lucru creează o oportunitate pentru doctorii străini, atrași de salariile mai mari și oportunitățile de carieră.

Situația este similară pe întreg continentul european. În Franța, numărul doctorilor care și-au obținut diploma în afara țării a crescut cu 43% între 2008 și 2013, până la 17.835 de doctori, iar în Marea Britanie 37% din doctori și-au obținut diploma peste hotare.

În cazul Germaniei, doctorii străini sunt predominanți, în special, în spitalele de la marginea marilor orașe. „Cu cât te îndrepți mai mult spre periferie cu atât vei găsi mai mulți doctori străini”, a declarat Juergen Hoffart, președintele Asociației medicilor din landul Renania-Palatinat. Potrivit acestuia, oficialii nu recrutează în mod special doctori străini, însă aceștia sunt atrași de salariile mai mari și de condițiile mai bune de lucru decât în țara lor de origine. De exemplu, un doctor începător din Serbia câștigă 350 de euro pe lună, iar un doctor asistent din Germania câștigă de 10 ori mai mult.

Juergen Hoffart precizează că spitalele din mediul rural sunt de obicei cele în care doctorii germani nu vor să lucreze. În plus, doctorii germani vor salarii mai mari și programe mai flexibile de lucru, ceea ce îi determină să plece peste graniță, în Elveția sau mai departe. De exemplu, anul trecut aproximativ 3.000 de doctori germani au plecat în alte țări precum Elveția, Austria și SUA.


Preluare: AgerPres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și