"În contextul trecerii la sistemul de emisie digitală terestră a programelor de televiziune, începând din 17 iunie 2015 — dată la care emisiile de televiziune analogică terestră în UHF vor înceta, Societatea Națională de Radiocomunicații SA (RADIOCOM), sub coordonarea Ministerului pentru Societatea Informațională și împreună cu Societatea Română de Televiziune, va derula o etapă premergătoare trecerii la emisia digitală terestră, prin implementarea unei soluții de tranziție a transmisiilor în format DVB-T2, cu acoperire în municipiile București, Timișoara, Cluj și Iași. În această fază, Radiocom va folosi o parte dintre echipamentele care au transmis în banda UHF (postul TVR 2). În prezent, se află în derulare licitația pentru achiziționarea unor echipamente noi", precizează Radiocom, într-un comunicat remis AGERPRES.

Radiocom precizează, totodată, că în paralel, conform ordonanței de urgență a Guvernului publicată în Monitorul Oficial (Partea I, Nr. 423/15.06.2015), va continua, cu caracter temporar, până la 31 decembrie 2016, emisia pe cale terestră a postului public de televiziune TVR1 în format analogic, în banda de frecvență VHF, pentru a menține continuitatea informării întregii populații a României.

Proiectul de implementare a televiziunii digitale terestre în România, realizat de Radiocom, în urma adjudecării a trei licențe naționale în banda UHF, este planificat a se desfășura astfel: pentru MUX1, realizarea unei rețele naționale cu o acoperire de minim 90% din populație, cu emițătoarele instalate, până la data de 31 decembrie 2016, respectiv pentru MUX2 și MUX4 se vor realiza două rețele naționale până la data de 17 mai 2017, prin intermediul cărora se pot transmite programe comerciale de televiziune.

Pachetul de programe transmis pe MUX1, în format DVB-T2, va fi "free to air" și va conține programe publice și comerciale, iar această fază a proiectului va demara, în data de 17 iunie 2015, cu o etapă premergătoare, denumită etapa "TEST". De asemenea, din trimestrul al IV-lea din acest an, etapa propriu-zisă MUX1 va intra în stadiul "START PROIECT" prin implementarea rețelei MUX1 în 118 amplasamente, de mică și mare putere, care vor deservi cu programe "free to air" cel puțin 90% din populație până la data de 31 decembrie 2016.

Pachetul de programe va conține 14-16 programe în format SD sau combinații SD/HD. Modul de funcționare al emițătoarelor va fi în rețele SFN (prin utilizarea unui singur canal în fiecare zonă de alocare; o alocare este echivalentă cu aproximativ suprafața unui județ — suprafața României a fost împărțită în 36 de alocări).

Potrivit Radiocom, etapele MUX2 și MUX4 sunt preconizate să înceapă în anul 2016 și va consta în implementarea celor două rețele.

Săptămâna trecută, Ministerul pentru Societatea Informațională /MSI/ a anunțat că emisia programelor de televiziune în sistem analogic se poate realiza, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2016, iar continuarea emisiei în această bandă de frecvențe radio este posibilă în baza unui acord tehnic, eliberat cu anumite condiții de Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații /ANCOM/.

În acest moment, în România, banda VHF este utilizată pentru transmisia de programe în sistem analogic terestru de către operatorul public de televiziune, prin intermediul a 339 de stații de emisie, și de către 5 operatori privați de televiziune, prin intermediul a 7 stații de emisie. De asemenea, drepturile de utilizare a frecvențelor radio acordate conform Legii nr. 504/2002 a audiovizualului, cu modificările și completările ulterioare, pentru furnizarea pe cale radio terestră a serviciilor publice de radiodifuziune, pot fi extinse, cu caracter temporar, până la data de 31 decembrie 2016.

Decizia privind continuarea temporară a emisiei pe cale radio terestră a serviciilor publice și private de televiziune în sistem analogic, în banda de frecvențe radio 174-230 MHz, a fost luată având în vedere că implementarea rețelei de comunicații electronice necesară pentru furnizarea serviciilor publice de televiziune în sistem digital terestru este întârziată.

Odată cu participarea la Conferința Regională pentru Radiocomunicații (RRC) de la Geneva în 2006, România a semnat, alături de aproximativ 100 de alte state, un Acord care prevede că nicio emisie de televiziune analogică terestră nu va mai fi protejată după data de 17 iunie 2015, locul acestora urmând să fie luat de transmisiile digitale de televiziune.

Guvernul a aprobat, miercuri, 10 iunie, o Ordonanță de Urgență care conține măsuri necesare pentru asigurarea tranziției de la televiziunea analogică terestră la cea digitală terestră și implementarea serviciilor multimedia la nivel național.

Citește și