Grație unei creșteri economice trimestriale de 1,4%, România este lider în UE, urmată de Polonia și Slovacia (ambele cu o creștere de 0,9%) și Spania, cu o creștere de 0,8%. Potrivit Eurostat, economia zonei euro a urcat cu 0,3%, după un avans de 0,4% în trimestrul precedent iar Uniunea Europeană a înregistrat o creștere economică de 0,4%, similară cu cea înregistrată în trimestrul al doilea.

Comparativ cu perioada similară a anului trecut, PIB-ul României a înregistrat o creștere de 3,6%, a doua mare creștere din Uniunea Europeană după avansul de 4,3% înregistrat de Cehia. În ceea ce privește creșterea anuală înregistrată de economia zonei euro aceasta a urcat ușor la 1,6%, de la 1,5% în trimestrul al doilea, în timp ce PIB-ul UE a înregistrat un avans de 1,9%, același cu cel înregistrat în trimestrul al doilea.

Datele Eurostat sunt similare cu estimările semnal publicate vineri de Institutul Național Statistică (INS), potrivit cărora Produsul intern brut al României a crescut în termeni reali cu 1,4% în trimestrul trei față de trimestrul precedent, în timp ce față de perioada similară a anului trecut avansul a fost de 3,6% atât pe serie brută cât și pe serie ajustată sezonier. În primele nouă luni ale acestui an, economia românească a crescut cu 3,7% comparativ cu perioada similară a anului trecut atât pe serie brută cât și pe serie ajustată sezonier.

Comisia Europeană (CE) și-a îmbunătățit recent estimările privind creșterea economică a României în 2015 până la 3,5%, față de avansul de 2,8% pe care îl preconiza în luna mai, conform previziunilor de toamnă publicate de Executivul comunitar. PIB-ul României ar urma să înregistreze un avans de 4,1% în 2016 și 3,6% în 2017, datorită consolidării consumului pe fondul relaxării fiscale.


Preluare: AgerPres.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și