Astfel, la inițiativa ministrului Mediului și Schimbărilor Climatice, Attila Korodi, Guvernul României se alătură evenimentelor organizate cu ocazia Orei Pământului 2014. În plus, ministerul de resort a publicat vineri, 28 martie 2014, un ghid care a explicat instituțiilor partenere ceea ce au de făcut în ora în care întreaga Planetă va stinge lumina.

Pe de altă parte, organizația WWF-România a demarat Competiția pentru Capitala Earth Hour, în cadrul căreia un număr de 13 orașe și-au anunțat participarea: Adjud, Baia Mare, Bistrița, Botoșani, Brăila, București, Craiova, Panciu, Râmnicu Vâlcea, Salonta, Satu Mare, Sighișoara și Tulcea.

Pentru a se înscrie în concurs, orașele, reprezentate de primării, ONG-uri și asociații locale, instituții de învățământ și de cultură au trebuit să formeze echipe de campanie de minimum trei și maximum 10 membri, și să trimită un formular de participare până la data de 12 martie a.c.

Odată înscrise, echipele locale vor alcătui și implementa un plan de acțiuni inspirate din tematica de mediu care pot varia de la acțiuni de educație ecologică, (mini) proiecte de cercetare pe specii sau habitate locale în școli/licee, ieșiri în natură, observații astronomice, la expoziții pe teme de mediu, conferințe sau acțiuni de conștientizare și responsabilizare și până la evenimente gastronomice cu produse tradiționale/producători tradiționali, cu evidențierea rolului esențial, dar puțin știut pe care aceștia îl au în conservarea naturii în zonele de producție.

La final, orașul care se va remarca prin acțiuni variate și cu impact în comunitate și cu cel mai original program pentru evenimentul final Earth Hour din 29 martie va câștiga titlul de Capitală Earth Hour.

După finalizarea campaniei, orașele, prin intermediul coordonatorului echipei locale, trebuie să trimită organizației WWF-România un rezumat al evenimentelor organizate, într-un Formular standard pus la dispoziție de WWF, precum și documente-suport ce dovedesc veridicitatea celor comunicate.

WWF-România va analiza documentația și va desemna, în data de 15 aprilie 2014, orașul câștigător — Capitala Earth Hour 2014.

Orașele câștigătoare ale primelor două ediții a competiției pentru Capitala Earth Hour sunt Bistrița (2012), respectiv Timișoara (2013).

Programată pentru data de 29 martie 2014, în intervalul orar 20,30 — 21,30, "Earth Hour" este cea mai mare manifestare voluntară de mediu din istorie, în cadrul căreia toate luminile din orașele lumii sunt stinse simbolic.

Evenimentul "Ora Pământului" se sărbătorește în România din anul 2009, iar la nivel internațional din anul 2007, când WWF Australia a organizat prima ediție orașul Sydney.

În prezent, comunitatea globală care participă la Earth Hour este formată din peste două miliarde de oameni.

Anul trecut, la evenimentul global de mediu au participat peste 7.000 de orașe din 152 de țări, răspândind astfel un mesaj puternic privind impactul negativ pe care viața noastră de zi cu zi îl are asupra planetei și asupra resurselor naturale.

Înființată în anul 1961, World Wide Fund of Nature /WWF/ este una dintre cele mai importante organizații internaționale care derulează proiecte pentru conservarea naturii, în peste 100 de țări.

Misiunea organizației la nivel global este să oprească degradarea mediului înconjurător și să construiască un viitor în care oamenii trăiesc în armonie cu natura.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și