„A apărut o nouă obligație față de Uniunea Europeană, cea de reciclare a 50% din deșeul menajer până în 2020. În prezent, singurele statistici pe care le avem din acest punct de vedere datează din 2010 și situează România pe ultimele locuri în Uniunea Europeană la capitolul reciclare — cu un procent de 1% reciclare din totalul deșeului menajer generat (conform Eurostat, 2010). Din studiul compoziției deșeurilor din gospodării, realizat recent de către compania noastră, estimăm că acest procent este undeva peste 6%. Chiar și în acest caz, mai avem un drum lung de parcurs, iar ritmul de creștere a procentului de reciclabilitate trebuie să fie extrem de rapid”, a afirmat Popescu.

Potrivit șefului Eco-Rom Ambalaje, România încheie în acest an un capitol important în domeniul reciclării, respectiv atingerea pragului maxim de valorificare a 60% din deșeurile de ambalaje puse pe piață.

„În primul rând, trebuie menționat faptul că anul acesta se încheie un capitol important din domeniul reciclării, și anume atingerea pragului maxim de valorificare a 60% din deșeurile de ambalaje puse pe piață. Prima obligație de reciclare în cazul ambalajelor a apărut în 2004 — este vorba despre reciclarea a 15% din deșeurile de ambalaje puse pe piață — obligație care a crescut treptat, atât pentru cantitățile totale de ambalaje puse pe piață, dar și pentru fiecare tip de material în parte (...) și pentru anumite ambalaje (...) Toate țintele de reciclare a ambalajelor au fost îndeplinite an de an, iar această reușită a fost posibilă prin aportul industriei și, implicit, al Eco-Rom Ambalaje care realizează peste 75% din obligația națională de reciclare a deșeurilor de ambalaje”, a explicat directorul general al Eco-Rom Ambalaje.

Conform celui mai nou raport al Comisiei Europene /CE/, publicat în luna martie 2013, în România se reciclează doar 1% din deșeurile municipale, rezultat care situează țara pe penultimele locuri ale clasamentului Uniunii Europene /UE/. În 2010, cele mai bune rate de reciclare din UE le-au avut Austria (63%), Germania (62%), Belgia (58%) și Olanda (51%).

Prin Directiva 2008/98/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 19 noiembrie 2008 privind deșeurile, România și-a asumat ținte explicite privind valorificarea prin reciclare a deșeurilor pentru 2013, ținta globală de reciclare a deșeurilor din ambalaje fiind de 60%. De asemenea, până în anul 2020, principala obligație privind deșeul municipal asumată de România față de Uniune o reprezintă reciclarea a 50% din masa totală pentru hârtie, metal, plastic și sticlă, iar pentru deșeurile nepericuloase provenind din activități de construcție și demolări de minimum 70% din masă.

Citește și