Estimările sunt cuprinse în studiul "Evaluarea strategică a impactului liberalizării pieței gazelor naturale asupra consumatorilor industriali din România", realizat de compania de consultanță Deloitte, la cererea CONPIROM, și prezentat marți într-o conferință de presă.

"O așa-zisă liberalizare a pieței gazelor naturale din România va avea ca efect imediat reducerea la jumătate a contribuției industriei la Produsul Intern Brut, prin închideri de companii sau relocări în țări cu o legislație care sprijină activitatea economică", a arătat Mihai Ivașcu, secretar general al CONPIROM.

"Dat fiind faptul că autoritățile nu au efectuat un studiu de impact atunci când au decis, unilateral, liberalizarea accelerată a pieței gazelor naturale pentru consumatorii industriali, CONPIROM a apelat la un consultant internațional competent pentru a face o asemenea analiză. Rezultatele prezintă un scenariu dezastruos, care s-ar putea concretiza, în termen scurt, prin pierderi de șase miliarde de euro la PIB și creșterea numărului șomerilor cu peste 500.000 de persoane", a adăugat el.

Potrivit calendarului de liberalizare a pieței industriale a gazelor agreat de Guvernul României cu FMI, liberalizarea totală pentru industrie este prevăzută pentru 31 decembrie 2014, însă, la ultima vizită a delegației FMI, autoritățile române și-au asumat liberalizarea pieței industriale cu șase luni mai devreme, respectiv la 31 iunie 2014.


Preluare: agerpres.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și