Acesta este contextul în care educația sexuală devine o materie facultativă în școli. Se va numi educație sanitară, iar elevii o vor studia doar cu acordul scris al părinţilor sau al reprezentanţilor legali.

Din această cauză, există riscul ca în comunitățile unde această educație va fi respinsă să asistăm la un nou val de copii cu copii.

Comunitatea din Negrești, județul Vaslui, este cunoscută pentru numărul mare de mame minore. Toate provin din familii nevoiașe, în care educația sexuală nu a fost o prioritate.

Alina are 17 ani și este elevă în clasa a 12-a. Crește o fetiță de 3 luni și ne spune că nu era pregătită să devina mamă atât de tânără. Fata face eforturi imense ca să nu piardă școala.

Alina: „O fost o întâmplare, dacă era în școli cursuri sanitare, să ne explice, nu se ajungea aici, să ne spună despre prezervative, despre anticoncepționale. Nu am știut că dacă o să am o relație sexuală cu un băiat o să se întâmple așa.”

România ocupă primul loc în Uniunea Europeană la capitolul mame minore. Aproape un sfert din mamele mai mici de 18 ani din întreaga Europa trăiesc în România. Iar asta se întâmplă tocmai pentru că educația sexuală a fost considerată mereu un subiect tabu.

Potrivit datelor Eurostat, numai în 2018, 8.621 de fete au devenit mame înainte de majorat, având vârste mai mici de 17 ani.

Iar datele Institutului Naţional de Statistică, pentru anul 2019, arata că aproape 10 % din totalul celor care au născut în acel an erau mai mici de 15 ani.

Și mai grav este că 64 % dintre mamele minore - care au făcut obiectul unui studiu realizat de Organizația Salvați Copiii - au abandonat școala în momentul în care au rămas însărcinate.

Fenomenul se va amplifica, spun ONG-urile, dacă educația sexuală va fi materie opțională. Copiii vor învăța despre corpul lor, doar dacă părinții își vor da acordul în scris.

Iar mulți adulți vor refuza să semneze. Din cauza unor mentalități învechite, ori a propriei necunoașteri, vor exista părinți care-și vor îndepărta copiii de singura materie care îi vă pregăti practic pentru viață.

George Roman, director programe Salvați Copiii: „Noi nici nu mai avem parametri statistici compatibili cu Uniunea Europeană. Sunt 9 țări africane care au un număr mult mai mic de mame în rândul adolescentelor. Rwanda, Botswana, țări pe care nu le-am putea alătura de România în niciun fel de comparație și cu toate acestea acolo orele de educație pentru sănătate sunt în școli de la vârste mici.”

Odată ce vă fi promulgată, legea va ajunge la Ministerul Educației pentru întocmirea unui model de acord prezumat.

Reporter: „Putem vorbi de o declarație similară cu religia?”

Cristian Tănase, purtător de cuvânt Ministerul Educației: „În momentul în care vor fi publicate acele norme vom vedea exact cum vă arăta și care este forma acelei declarații”.

Lipsa educației sexuale face ca 16 % dintre tineri să nu fi folosit niciodată prezervativul. Iar doi adolescenți din zece să creadă că persoanele de sex opus care nu prezintă simptome sunt perfect sănătoase.

Așa se explică de ce România numără în prezent și 1 milion de tineri care suferă de o boală cu transmitere sexuală.


Preluare: stirileprotv.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și