Departamentul UE pentru Afaceri Externe a iniţiat o investigaţie pe baza informaţiilor conform cărora ţări est-europene, inclusiv România, ar exporta armament spre state din Orientul Mijlociu care alimentează părţile beligerante, inclusiv grupuri teroriste, din Siria şi Yemen, afirmă surse europene.

"Verificăm informaţiile cuprinse în raportul publicat" de Reţeaua de Investigaţii Jurnalistice din Balcani (BIRN) şi de Proiectul de Monitorizare a Infracţionalităţii Organizate şi Corupţiei (OCCRP). Serviciul European pentru Activităţi Extern colectează deja informaţii despre armamentul descoperit în Siria şi Irak", a declarat Maja Kocijancic, purtătorul de cuvânt al Înaltului reprezentant UE pentru Afaceri Externe Federica Mogherini, citată de mediafax.ro. Un alt funcţionar european a confirmat, sub protecţia anonimatului, că datele raportului despre exporturile de armament sunt verificate. "Suntem la curent cu informaţiile din raport şi le verificăm", a declarat sursa europeană pentru agenţia rusă Sputnik.

Statele membre ale Uniunii Europene şi cele candidate la aderare pot autoriza exporturi de armament abia după ce se asigură că nu există riscul ajungerii armelor la organizaţii teroriste.

Conform unui raport al BIRN din luna iulie, mai multe țări est-europene, inclusiv România, au aprobat vânzări de armament de peste un miliard de euro, în ultimii patru ani, spre state din Orientul Mijlociu care alimentează cu arme grupări implicate în războiul civil din Siria, inclusiv reţeaua ISIS.

”Nu ar trebui să avem nimic de ascuns dacă se pune problema unei anchete obiective. Trebuie să fim atenți la chestiuni de detaliu. Odată căzuți într-o astfel de capcană, e foarte greu să ieși din ea, dacă se leagă astfel de chestiuni de amenințare de securitate. Traficul de arme reprezintă o problemă foarte gravă”, a declarat fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu, la emisiunea ”Jocuri de Putere”, de la Realitatea TV.

Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR) a anunțat, luni, că armele care au apărut în reportajul Sky News sunt din categoria celor de vânătoare, precizând că astfel de arme sunt deținute legal în România. ”Din primele verificări efectuate de poliţişti, cu sprijinul celorlalte instituţii din sistemul de securitate naţională, a rezultat că modelul armelor prezentate în imagini este din categoria armelor de vânătoare. Aceste tipuri de arme sunt deţinute legal în ţara noastră de membrii asociaţiilor de vânători, colecţionari, precum şi de personalul silvic”, a explicat IGPR, într-un comunicat.

Până la acest moment, nu au fost obţinute date din care să rezulte că armele ar proveni din săvârşirea infracţiunii de contrabandă. În momentul de față se continuă verificările pentru stabilirea unor eventuale încălcări ale normelor privind regimul juridic al armelor şi al muniţiilor.

O anchetă realizată de postul TV Sky News arată că mai mulți traficanţi de arme din România le vând arme obţinute din Ucraina tuturor celor care doresc, inclusiv teroriştilor.

În acelaşi timp, procurorul şef al DIICOT, Daniel Horodniceanu, susţine că a discutat luni cu serviciile de informaţii despre cazul semnalat de jurnaliştii Sky News, privind posibile fapte de trafic de armament în România, acesta precizând că până în prezent nu s-a deschis un dosar penal. "DIICOT este o unitate de parchet, o unitate reactivă, nu e nici serviciu de informaţii, nici poliţie. În principiu, reacţionează după ce este informată cu privire la diferite aspecte. Îşi formulează dosare, anchete, acuzaţii după ce e sesizată. Trebuie să ţinem cont că Ucraina este o zonă de conflict. În zone de conflict există şi cerere de armament. Cu un ochi de nespecialist, am văzut armamentul prezentat de jurnaliştii britanici şi la o primă vedere nu par arme de răboi, par arme de vânătore, ca nespecialist, repet. E de invidiat norocul unor jurnaliştii care filmează cu camera în faţă trei traficanţi mascaţi despre care spun în principiu că le-au preluat telefoanele şi le-au încuiat în maşină deşi nu aveau semnal. Am luat legătura cu partenerii noştri instituţionali, cu serviciile de informaţii şi poliţia, ne vom face treaba în această chestiune. Nu s-a deschis deocamdată niciun dosar penal, o să trebuiască să luam legătura cu partenerii noştri din străinătate şi o sa vedem. Nu am primit date de la serviciile de informaţii în legătură cu posibile astfel de fapte de până acum. Dar am avut discuţii despre acest caz, inclusiv astăzi", a declarat, luni, procurorul şef al DIICOT, Daniel Horodniceanu.


Preluare: Realiatea.net

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și