Comunicatul primit de la FRA arată următoarele: „Astăzi, 30.07.2013, prin adresa nr. 1881, Federaţia Română de Atletism a fost informată de către Federaţia Sportului Şcolar şi Universitar următoarele: În cadrul Universiadei de Vară 2013, care a avut loc în perioada 6-17 iulie la Kazan, Rusia, s-a recoltat proba de urină conform Regulilor anti-doping ale FISU, în data de 11 iulie 2013. Proba a fost oferită de către domnişoara Roxana Elisabeta Bîrcă (ROU), participantă şi câştigătoare a medaliei de aur în proba de 5.000 m feminin de la Universiada de Vară 2013. Laboratorul acreditat de AMAD din Moscova, Centrul Anti-Doping a primit proba în data de 12 iulie 2013. Proba a indicat prezenţa 18-nor-17b-hidroximetil-2a, 17a-dimetil-5a-androst-13-en-3-on, metabolit al matasteron”.

De asemenea, în comunicarea Federaţiei Internaţionale a Sportului Universitar, organizatoarea competiţiei de la Kazan, se subliniază: „Dacă există o Scutire de Uz terapeutic (SUT), de care FISU nu a fost informat sau orice alt motiv pentru acest rezultat, vă rugăm să informaţi imediat FISU. Sportiva trebuie informată şi considerată ineligibilă (suspendată) până la analizarea cazului. Sportivul sau reprezentantul acestuia pot fi prezenţi la analiza probei B şi, dacă se solicită acest lucru, vom stabili o dată cu laboratorul din Moscova. Analiza probei B trebuie să fie efectuată până cel târziu vineri, 9 august”.

De asemenea, Roxana Bîrcă susţine următoarele: „Datorită unor dereglări ale ciclului menstrual, la indicaţia medicului ginecolog, de aproximativ patru-cinci ani, folosesc produsul numit DUPHASTON. Tratamentul se efectuează lunar, din a 15-a zi a ciclului, timp de zece zile, câte un comprimat pe zi. Metabolitul respectivului medicament este ceea ce a apărut la controlul efectuat în Rusia. Dacă mă aflam sub tratament cu respectivul produs, îl declaram la controalele anti-doping; mărturie stau formularele de control din anii precedenţi, când proba îmi era prelevată în perioada de 10 zile a tratamentului. Dacă nu, nu era necesară o astfel de declaraţie. La Kazan, mă aflam chiar în prima zi a tratamentului, în a 15-a zi a ciclului menstrual. La controlul anti-doping, probabil sub efectul bucuriei victoriei, pe fondul oboselii, la lista medicamentelor luate în ultima săptămână, am omis să adaug şi medicamentul care face subiectul acestui caz”.

La Universiada de la Kazan, Roxana Bîrcă s-a clasat pe primul loc în proba de 5.000 m, cu rezultatul de 15min39sec76/100, fiind urmată de reprezentanta ţării gazdă, Olga Kolovkina - 15min43sec77/100 şi de japoneza Ayuko Suzuki -15min51sec47/100.


Preluare: AgerPres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News
Patch-uri Custom Constan?a

Citește și