Baza militară, situată în arhipelagul Franz Joseph, pe paralela 80 nordică ”este terminată în 97%”, precizează Ministerul Rus al apărării, citat de Agerpres.

Unitatea a primit numele de ”Trefla arctică” și este amenajată în trei părți a unei suprafețe de 14.000 de metri pătrați. Aceasta cuprinde în special vaste depozite de carburant, hrană și echipament și ”va permite să se asigure o locuire confortabilă și efectuarea serviciului pentru un grup de 150 de persoane timp de un an și jumătate”, mai arată comunicatul.

Delplasarea soldaților între diferite puncte din baza militară se va face prin culoare acoperite, care să-i protejeze de frig atunci când temperaturile vor ajunge iarna la -47 grade Celsius.

Odată cu terminarea acestei construcții, Rusia este pe cale să-și consolideze prezența militară în această regiune bogată în hidrocarburi. Totodată, Canada și Norvegia își doresc și ele să exploateze zona. În acest context, Putin a ordonat redeschiderea unei bazi militare din vremurile sovietice, abandonată după 1990.

Din acel moment, Rusia a început să trimită nave care transportau personal și echipamente spre această bază.

La începutul lunii august, Kremlinul a revendicat în fața ONU suveranitatea asupra a 1.2 milioane de metri pătrați în Arctica, cu vaste rezerve de hidrocarburi, sprijinindu-se pe prove științifice. Acest demers ar putea determina un val de revendicări ale Federației Rusă, Statelor Unite ale Americii, Canadei, Norvegiei și Danemarcei.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și