A urmat Şcoala generală nr. 9 şi Liceul „Dragoş Vodă” din Sighetu Marmaţiei.

În anii de liceu are ca profesor de muzică pe d-na Witman Cecilia iar la Şcoala Populară de Artă- secţia canto muzică cultă pe d-na Gonţoiu Ghizela.

În anul 1969 participă la festivalul artistic al elevilor unde, la faza pe ţară ocupă locul I cu piesele „Păstrăvul” de Frantz Schubert şi „Victorie” de Giacomo Carissimi. Urmează cursurile Institutului Pedagogic din Braşov unde termină cu rezultate excepţionale Facultatea de Muzică. Va termina apoi, cu succes, Conservatorul „Ciprian Porumbescu” din Bucureşti.

În perioada studenţiei participă la viaţa cultural-artistică a studenţilor, face turnee în ţară şi în străinătate cu ansamblul folcloric „Braşovul”. Oficial, debutează la 23 noiembrie 1970 la emisiunea- concurs „Steaua fără nume”, a cărui trofeu îl cucereşte la 1 noiembrie 1971(înmânarea trofeului a avut loc la Baia Mare). Colaborează cu TVR, face primele înregistări la Radio în anul 1971, primul disc „Electrorecord” în 1972 şi 1973, primul disc LP în 1975.

Primeşte mai multe oferte de a fi angajat la ansamblurile profesioniste de renume din Bucureşti şi Braşov, dar refuză şi preferă cariera de dascăl la Sighetu Marmaţiei. În anul 1972 vine profesor de canto la Școala Populară de Artă din Sighet, iar din 1976 este angajat de Ansamblul “Maramuresul” din Baia Mare, unde va activa doar un an, pentru ca în 1977 să il gasim profesor de muzică la Sarasău, apoi la fosta Școală nr. 4 (“Ion Buteanu”) din Sighetu-Marmatiei.

A fost membru activ al Ansamblului folcloric MARA al Casei de Cultură, colaborator al ansamblurilor „Maramureşul” din Baia Mare, „Cercănelul „ din Borşa, „Junii” din Vâlcea, „Ţapinarii” din Sighetu Marmaţiei, colaborează cu numeroase formaţii profesioniste şi de amatori. Face numeroase turnee în ţară şi în străinătate, cucereşte numeroase premii de prestigiu.

Viorel Costin a murit într-un accident de mașină la 4 septembrie 1998, dar muzica lui trăiește în nenumăratele înregistrări și e vie în sufletul și inima iubitorilor de folclor autentic. Ca semn de respect, în baza Hotărârii nr. 39 din 30 iunie 2005 a Consiliului Local Sighet, sala de spectacole „Studio” a Casei Municipale de Cultură, în care a răsunat de nenumărate ori glasul îndrăgitului interpret, poartă numele de „Viorel Costin”.

În cadrul proiectului ”Tradiție și continuitate”, Centrul Cultural Sighetu Marmației a instituit cu sprijinul familiei, marele premiu ”Viorel Costin”, acordat celui mai valoros solist la concursul de interpretare a cântecului popular.

Valorificând consecvent tezaurul folcloric local, Viorel Costin rămâne unul din cei mai iluştri interpreţi ai cântecului popular maramureşean.

Semnează, prof.dr. Ioan Dorel Todea

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și