Azi, de Ziua Internaţională de comemorare a dezastrului, o echipă de experți internaționali va merge la locul incidentului, pentru a evalua nivelul de radiații.

Un studiu recent arată că urmașii celor implicați în curățarea zonei nu prezintă modificări ale ADN-ului. Între timp, reprezentanții rezervației Cernobîl încearcă să readucă la viața locul dezastrului.

Dezastrul de la Cernobîl a creat un nou echilibru

„Acesta este un nou echilibru- pe de-o parte, contaminarea și, pe cealaltă parte, nu există activitate economică umană. Câmpurile nu sunt arate, nu se desfășoară activitate agricolă. Oamenii nu locuiesc aici permanent, pentru a avea un trafic constant. Și acest lucru a mutat echilibrul spre pozitivitate”, a spus Denys Vishnevsky, șeful departamentului științific „Rezervația Cernobîl”.

Chiar dacă oamenii încă se tem de efectele radiațiilor de acum 36 de ani, cei care lucrează acolo vor să ajute animalele din zonă.

„Acest teritoriu a fost transformat artificial înainte de explozie. Și acum vă uitați la modul în care aceste elemente artificiale create de oameni sunt transformate în habitate naturale, modul în care acestea sunt transformate, modul în care animalele le folosesc, modul în care flora îl locuiește. Acest lucru este unic și nu poate fi găsit în altă parte”, a mai spus Denys.


Preluare: alephnews.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și