Modificările au fost anunțate de prim-ministrul Ponta: sunt bani pentru creșterea salariilor cu 25%, iar Ministerul Justiției va lucra la un proiect de lege privind responsabilitatea penală a personalului medical.

„Putem, sub formă de ordonanță de urgență și sub formă de proiect de lege legat de responsabilitatea medicilor, de la 1 octombrie anul acesta, în baza economiilor după introducerea cardului național de sănătate, să avem o creștere de 25 % la salariul actual pentru tot personalul din sistemul sanitar”, a anunțat premierul într-o conferință de presă.

„Impactul bugetar anual este în jur de 1,7 miliarde de lei anual”, a adăugat Victor Ponta, menționând că pentru anul acest resursele sunt furnizate din economiile făcute prin introducerea cardului, de circa 90 de milioane de lei plus alte economii.

Vor beneficia de aceste majorări aproximativ 181.000 de persoane în reţeaua Ministerului Sănătăţii şi autoriăţilor publice locale şi peste 13.000 de persoane din ministerele care au reţea proprie de sănătate.

Premierul a punctat că în luna octombrie va fi nevoie de o rectificare bugetară în acest sens.

Totodată, Victor Ponta a spus că medicii nu mai sunt functionari prin decizia guvernului de anul trecut.

„E important ca obligația de a continua această mărire graduală să fie asumată înainte de legea bugetului astfel încât în 2016 să putem aplica următoarea creștere de 25% și în același fel, 25% anual până se ajunge la o dublare a venitului actual atât pentru medici, asistente și restul personalului. Important e să adoptăm în Parlament legea prin care să prevedem ca în bugetul pe 2016 să fie inclusă următoarea treaptă”, a mai spus Victor Ponta.

„O chestiune importantă e legată de statutul medicilor și personalului medical. Medicii nu mai sunt funcționari prin decizia pe care guvernul a adoptat-o anul trecut, ordonanța 2 din 2014, legea a fost aprobată de către Parlament, deci pe statutul medicului nu avem ce să schimbăm în plus, e vorba de responsabilitatea penală. Am discutat cu ministrul Justiției, care împreună cu reprezentanții sistemului medical, va veni cu un proiect de lege, nu cu ordonanță de urgență, e o chestiune delicată care trebuie discutată mai mult în Parlament care să prevadă pe înțelesul tuturor că acele contribuții suplimentare pe care pacienții vor să le aducă pentru medic, asistent etc. cu îndeplinirea cumulativă a trei condiții: să nu fie condiționată, să fie după încheierea actului medical și să fie declarate și impozitate”, a precizat premierul.

„Va fi proiect de lege ca să nu greșim și să revenim prin OUG, miercurea viitoare trimitem în Parlament și în comisiile juridice se va îndrepta încât prevederea să fie clară și să se stabilească clar că dacă sunt îndeplinite cele trei condiții cumulative nu mai există responsabilitate penală”, a menționat el.


Preluare: Digi 24

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și