Centrul Cultural Sighetu Marmației organizează vineri 19 februarie 2016, începând cu ora 17:00, la Palatul Cultural de pe str. Iuliu Maniu nr. 31, evenimentul desfășurat sub genericul „DIALOGUL ARTELOR”.
19 februarie a fost declarată zi de sărbătoare naţională, potrivit unui act normativ publicat la sfârşitul anului trecut (Legea nr. 305/2015). În această zi se va sărbători anual ziua naşterii sculptorului român Constantin Brâncuşi. Figură centrală în mișcarea artistică modernă, Brâncuși este considerat unul din cei mai mari sculptori ai secolului al XX-lea.
Brâncuși a eliberat sculptura de preponderența imitației mecanice a naturii, a refuzat reprezentarea figurativă a realității, a preconizat exprimarea esenței lucrurilor, a vitalității formei, a creat unitatea dintre sensibil și spiritual. În opera sa el a oglindit felul de a gândi lumea al țăranului român. Prin obârșia sa țărănească și-a aflat rădăcinile adânci ale operei sale în tradițiile, miturile și funcția magică a artei populare românești.
Organizatorii au ales să aducă un omagiu marelui sculptor printr-o expoziție care să pună în atenția sighetenilor elemente preluate din arta populară, din tradiția cultură a Maramureșului. Sculptorul Ioan Bledea și profesoara Doina Voinea au materializat în lucrările lor motive și ornamente din arta tradițională a zonei.
Lucrările selectate din creația lui Ioan Bledea se remarcă prin eleganța formei dată lemnului, combinând simplitatea artei cioplitorilor maramureșeni cu rafinamentul artei moderne, expresive prin exențe și simboluiri. Prima expoziție a sculptorului sighetean, a avut loc în anul 1978 la Muzeul Maramureşean din Sighetu Marmaţiei (măşti populare). Ioan Bledea este membru al Asociaţiei Artiştilor Plastici din Maramureş. A câștigat numeroase premii în țară și peste hotare, a paticipat la tabere de creație, în prezent peste 150 din lucrările sale se află în colecţii particulare din ţară şi străinătate. Sculptorul are 6 lucrări monumentale în țară, 12 în Franța, 4 în Germania, 2 în Danemarca și una în Mexic.
Prof. Doina Voinea valorifică în covoarele țesute cu migală și măiestrie, tehnica și motivele întâlnite în covoarele din zona Maramureşului și ne încântă prin autenticitate, culoare şi multitudinea de motive ce reflectă identitatea românească. Lucrate cu motive geometrice, în culori contrastante covoarele sunt vopsite în culori naturale. Doina Voinea valorifică motive populare străvechi, combinaţii inedite de culori care dau un farmec aparte al firescului tradiţiei. Culorile sunt preparate din plante, nuanţele căpătând de aceea o căldură aparte, chiar dacă vorbim de culori reci. De asemenea, combinaţiile cromatice se potenţează reciproc. Prof. Doina Voinea, personalitate a culturii sighetene, se dovedește o adevărată artistă care a cucerit numeroase premii și titluri de laureată pe țară.
În dialogul artelor un moment special va fi cel muzical susținut de interpreta Ileana Matus și violonistul Mihai Chiș.
Evenimentul se va încheia în sala de spectacole a Centrului cultural, unde secția de TEATRU va prezenta piesa "Janka” de Oscar Speace, inspirată din viața reală a personajului care s-a născut la Sighetu Marmației.