Astfel, poarta maramureşeană din care curge horincă, este una dintre cele mai recente invenţii ale maramureşeanului Gheorghe Opriş, din Sârbi. Vestea acestui „izvor” s-a răspândit repede, iar turiştii care se opresc în localitate sunt automat cinstiţi cu un păhărel.

„M-am gândit într-o noapte, cum să fac să curgă horincă din poartă, să aduc o noutate. Peste zi am pus stâlpul şi am făcut un sistem să curgă de acolo horincă. Lumea nu crede, vine şi încearcă să vadă dacă chiar îi horincă şi nu apă. Le place, după ce încearcă, prind gustul. N-o fost unul căruia să nu-i placă. Doar că lumea mai abuzează. Mă mai trezesc că peste noapte s-o băut tătă horinca, mai vin din sat oamenii şi beau noaptea şi dimineaţa. Când vin să beau şi eu un pahar, nu mai este. Asta e, umplu din nou sticla”, a declarat Gheorghe Opriş, din Sârbi. Acesta a mărturisit că mai are şi o horincie, unde prepară horinca destinată turiştilor.

Batoză, piuă, moară şi vâltoare vechi de peste o sută de ani

Tot în curtea sa, Opriş Gheorghe deţine o altă atracţie turistică a zonei, mult mai cunoscută, respectiv un ansamblu de tehnică populară alcătuit din moară pe apă, batoză, piuă şi vâltoare. Toate sunt vechi de peste o sută de ani şi în stare bună de funcţionare. Bătrânul mărturiseşte că încă mai macină făină de grâu sau mălai şi mai vin sătenii să-şi spele diverse ţesături şi-n vâltoare. Totuşi, încet, toate acestea riscă să se piardă, deoarece tânăra generaţie nu mai este interesată de tehnicile tradiţionale.

„Aici am batoză, moară, piuă şi vâltoare, vechi de 100 de ani. Sunt moştenite de la părinţi. Acum nu prea îs folosite, pentru că nu mai e ce treiera cu batoza. Piua mai rar o folosesc, la moară mai macin câte un sac. Vâltori mai sunt prin zonă, în comuna vecină mai este una, dar cam dispar. Eu o s-o mai ţin cât voi mai trăi. Nu ştiu ce-a fi după. Acum mi-o venit din America copiii şi nu ştiu dacă le-or vrea. Or rămâne tăte la neamuri, la copii, la care vor să înveţe. Dar nu prea vor să înveţe meserie. Dar acum sunt atracţie pentru turiştii care vin aici, pentru cei care n-au văzut aşa ceva până acum, pentru orăşeni. Aici chiar sunt în funcţie tăte, merg. Când facem mămăligă, măcinăm noi aici, mai facem şi făină de grâu, pentru plăcinte”, povesteşte Gheorghe Opriş.

Pancove şi horincă, atracţii pentru turişti

Cei mai mulţi turişti care se opresc în Sârbi doresc să vadă vâltoarea şi moara şi sunt plăcut surprinşi de felul în care sunt cinstiţi cu un pahar de pălincă. Aceştia descoperă vechi obiceiuri şi se minunează că-n satele din Maramureş unele încă mai sunt ţinute în viaţă.

„Am venit în principal pentru acest ansamblu de tehnică populară, de care am auzit că trebuie vizitat. Am auzit de unele din ele, de la bunicii mei, dar acum am ocazia să văd şi cum arată şi cum funcţioneză. Este frumos să descoperi lumea satului şi să guşti din ce au pregătit gazdele. Pe noi ne-au aşteptat cu tradiţionalul păhărel de pălincă şi cu pancove cu brânză, făcute în casă. A fost o gustare pe cinste, pregătită cu multă căldură de gazde”, a declarat Oana T., din Bucureşti.


Preluare: InfoMM.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și