Începând cu anul 2016, a fost valabil un protocol între autorităţile locale şi Asociaţia “Prietenii Animalelor”. Cele două entităţi “şi-au dat mâna” în data de 6 octombrie, în urmă cu doi ani. Însă, protocol trebuia prelungit luna aceasta, fapt care nu s-a întâmplat.

Nu li s-a mai prelungit protocolul

Prima reacţie publică a fost cea a Asociaţiei “Prietenii animalelor”. Aceştia au solicitat prelungirea înţelegerii. Scopul protocolului încheiat a fost îmbunătăţirea condiţiilor de trai a câinilor cazaţi la adăpost, dar şi reducerea numărului celor aflaţi pe străzi, prin sterilizare, cu menţiunea excluderii eutanasiei. Reprezentanţii asociaţiei şi-au motivat prelungirea protocolului prin mai multe argumente. Iată câteva dintre acestea! Câinii daţi spre adopţie din ecarisaj au fost microcipaţi, sterilizaţi şi vaccinaţi antirabic. În perioada martie – aprilie, ecarisajul a fost în carantină, din cauza evoluţiei bolii Carre (jigodie), în care au fost salvaţi o mulţime de câini, prin tratamente suportate de asociaţie şi ONG-urile partenere. O asociaţie germană a donat adăpătoare din plastic. Au fost betonate mai multe ţarcuri din adăpost. A fost suplimentată hrana asigurată în ecarisaj cu mâncare premium. Conform celor de la “Prietenii Animalelor”, este vorba despre 20 de tone de hrană uscată şi umedă, la care se adaugă mâncare pentru juniori. Asociaţia spune că a asigurat ţarcul cu plasă şi folii de policarbonat, menite să protejeze câinii împotriva intemperiilor. În plus, pe timp de iarnă, au fost asigurate paturi. De asemenea, câinii care au nevoie de tratament au beneficiat de cutii metalice în interiorul clădirii. Totodată, au fost achiziţionate şi montate camere de supraveghere. S-au asigurat tratamente, deparazitări şi s-au organizat târguri de adopţii. “Considerăm că ne-am atins majoritatea obiectivelor din protocol, astfel că rugăm prelungirea acestuia, pentru a putea continua implicarea noastră în bunăstarea câinilor cazaţi în adăpostul public şi promovarea acestora pentru adopţie”, se arată în solicitarea emisă de asociaţie, prin preşedintele Andreea Cedrechi, către Serviciul Public de Gospodărire Urbană. Contactaţi de AxaNews.ro, reprezentanţii asociaţiei au arătat că nu înţeleg motivele pentru care li s-a refuzat prelungirea protocolului.

Ceartă între asociaţii şi o licitaţie pentru gestionare

Răspunsul a venit. La mijlocul lunii septembrie, autorităţile locale au trimis o notificare de încetare a protocolului începând cu data de 7 octombrie, precizând că nu înţeleg să continue colaborarea. Totuşi, autorităţile locale au lăsat o uşă deschisă, menţionând că, în măsura în care va fi posibil şi se va impune, vor contacta asociaţia, pentru o colaborare. Primarul municipiului Sighetu Marmaţiei, Horia Scubli, a precizat, pentru AxaNews.ro, că este vorba despre… o nouă abordare. “Protocolul cu “Prietenii Animalelor” a expirat. În Sighet, avem două asociaţii, cea cu care am colaborat şi o a doua, care s-a desprins din prima, “Suntem vocea lor”. Primii au fost supăraţi că şi ceilalţi doresc să colaboreze cu noi, fiind prezenţi inclusiv în şedinţa de Consiliu Local. Vom chema la consultări ambele asociaţii şi vom încerca să cădem de acord. Dacă vor avea indulgenţa să colaboreze între ele, vom încheia protocoale cu amândouă. Însă, mă îndoiesc că se vor înţelege. Ne-am gândit să încheiem un protocol cu cei care vor face oferta cea mai bună. Mai exact, să le oferim 3.000 de lei pe lună, pentru a întreţine câinii. Le oferim responsabilitatea de a gestiona problema, iar noi rămânem numai cu capturatul câinilor. În rest, se vor ocupa ei. Vom prezenta problema în Consiliul Local şi vom face licitaţie”, a declarat, pentru AxaNews.ro, Horia Scubli.

Un recensământ al câinilor fără adăpost

Totuşi, cum stă, în prezent, situaţia câinilor fără adăpost din Sighetu Marmaţiei? Edilul spune că voluntarii care au asigurat întreţinerea patrupedelor au fost extrem de activi. “Ei sunt foarte atenţi cu nevoile căţeilor. Vin, le dau de mâncare, îi îngijesc. Se ocupă de sterilizare, de adopţii. Îi înţeleg, şi eu sunt iubitor de câini şi am câine. Adăpostul nostru public are 150 de locuri, în prezent, însă problema nu este încă rezolvată, mai ales atunci când vine perioada de reproducere. Nu ştiu câţi câini sunt pe străzile din Sighet, aş putea estima că undeva la 300. Însă, una dintre condiţiile pe care o vom impune asociaţiei care se va ocupa de câini este să realizeze o estimare”, a conchis primarul din Sighetu Marmaţiei.


Preluare: axanews.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și