El a participat la o dezbatere organizat─â de Comisia pentru Industrii a Camerei Deputa┼úilor, unde a prezentat raportul ANRE pe 2013, raport care va fi discutat, luni, de Comisiile de specialitate. ├Äntrebat ce scumpiri la gaze ┼či energie electric─â vor fi de la 1 aprilie, Havrile┼ú a precizat: "La energia electric─â nu avem ├«n vedere o cre┼čtere a pre┼úului, la gazele naturale este o cre┼čtere prev─âzut─â ├«n calendarul convenit cu forurile interna┼úionale ┼či este vorba de 2% la consumatorii casnici".

Havrile┼ú a ad─âugat c─â pentru consumatorii industriali din pia┼úa reglementat─â, care reprezint─â 15%, pre┼úurile la gazele naturale vor cre┼čte cu 5%. "Pentru consumatorii industriali din pia┼úa reglementat─â, fac aceast─â subliniere pentru c─â noi avem consumatori ┼či ├«n pia┼úa liber─â ┼či ├«n pia┼úa reglementat─â, ├«n pia┼úa reglementat─â, care este constituit─â dintr-un raport de 15%, pre┼úurile vor cre┼čte cu aproximativ 5%", a ar─âtat pre┼čedintele ANRE.

├Äntrebat dac─â vor mai fi scumpiri dup─â 1 aprilie p├ón─â la sf├ór┼čitul anului, Havrile┼ú a spus c─â "pentru consumatorii din pia┼úa liber─â exist─â pia┼úa liber─â, iar ├«n pia┼úa reglementat─â, conform calendarului, exist─â trepte de cre┼čtere a pre┼úului". "Dar consider─âm c─â de la 1 iulie evolu┼úia pie┼úei va fi una de o a┼ča manier─â ├«nc├ót s─â putem controla pre┼úurile", a ad─âugat el.

├Än leg─âtur─â cu criticile c─â acest calendar de liberalizare a pre┼úurilor este prea accelerat ┼či faptul c─â marile industrii nu suport─â o cre┼čtere a pre┼úurilor la gaze at├ót de mare, Havrile┼ú a explicat c─â utilizatorii din industrii pot s─â opteze fie pentru pia┼úa reglementat─â, fie pentru pia┼úa liber─â, unde pre┼úurile sunt date de cerere ┼či ofert─â.

"├Än pia┼úa liber─â pre┼úurile se formeaz─â conform cererii ┼či ofertei ┼či aceste pre┼úuri nu sunt egale cu cele din pia┼úa reglementat─â. Pia┼úa reglementat─â constituie un nucleu de 15%, ├«n general consumatori mai mici, nu e vorba de marile industrii, care pot s─â aleag─â: pot s─â r─âm├ón─â ├«n cadrul pie┼úei reglementate pl─âtind tarifele care sunt ├«n calendar sau pot s─â aleag─â s─â mearg─â ├«n pia┼úa liber─â ┼či s─â negocieze direct un alt pre┼ú", a mai spus Havrile┼ú.

Echipa de consilieri Pro Romania Sighetu Marmatiei

Echipa de consilieri Pro Romania Sighetu Marmatiei

Citește și

loading...