ÔÇ×├Än previziunea noastr─â, av├ónd ├«n vedere evolu┼úia pre┼úurilor interna┼úionale care sunt la acela┼či nivel sau foarte apropiat de nivelul pre┼úului din produc┼úia intern─â, consider─âm o cre┼čtere de c├ó┼úiva lei pe MWh, ceea ce ar ├«nsemna o cre┼čtere ├«ntre 5 ┼či 6% pe mia de metri cubi, conform News.

ANRE a stabilit o metodologie astfel ├«nc├ót pre┼úurile pentru achizi┼úia gazelor pentru popula┼úie s─â se fac─â pentru un an de zile, pentru o perioad─â de iarn─â, respectiv octombrie ÔÇô aprilie.

Asta ├«nseamn─â c─â furnizorii care sunt ata┼ča┼úi acestei pie┼úei vor cump─âra gaze la pre┼úul de acum pentru un an ├«ntregÔÇŁ, a afirmat Havrile┼ú, la o dezbatere pe teme energetice organizat─â de Energy-Center.ro, conform news.ro.

ÔÇŁDe la 1 aprilie, conform Ordonan┼úei de Urgen┼ú─â 64, care este ├«n dezbatere ├«n Parlament, consider─âm c─â va fi aprobat─â, ├«ncepe procedura de liberalizare total─â a pie┼úei de gaze naturale din Rom├ónia, cu referire exact─â c─âtre pia┼ú─â casnic─â.

Asta ├«nseamn─â c─â de la 1 aprilie nu mai exist─â pre┼ú reglementat pentru produc┼úia de gaze naturale, r─âm├ón├ónd reglementate doar celelalte elemente ale pre┼úului final: tarifele de re┼úea, tarifele de furnizare ┼či elemente care sunt considerate monopol naturalÔÇŁ, a mai spus Havrile┼ú.

În sectorul de gaze naturale, preţul la producătorii interni se va liberaliza începând cu 1 aprilie 2017.

La gazele din producţia internă, care au preţul stabilit la 60 lei/MWh, se adaugă tariful de înmagazinare, în valoare de 20 lei/MWh, ceea ce duce preţul final la circa 80 lei/MWh.

Importurile se realizează la preţuri de 78 lei/MWh, foarte aproape de preţul gazelor înmagazinate.

├Än ceea ce prive┼čte pia┼úa reglementat─â, ├«n care sunt inclu┼či consumatorii casnici, pre┼úul de 60 de lei/MWh fixat de guvern este sub cel al gazelor din import, de 78 de lei/MWh.

Citește și

loading...