Supărat foc deoarece consilierii au modificat ordinea de zi, primarul Horia Scubli a părăsit sala de ședințe tunând și fulgerând.

Primul proiect discutat pe ordinea de zi a reprezentat o rectificare de buget local:

- de la Consiliul Județean Maramureș municipiului Sighet i s-a alocat suma de 150.000 lei pentru asfaltarea străzii Tepliței până la intrarea la Rampa Gropii de gunoi temporare; suma este insuficientă pentru asfaltarea întregii străzi, urmând să fie suplimentată din fondurile proprii ale SPG Urbana;

- modificarea listei de investiții a Spitalului municipal Sighet, în sensul alocării sumei de 50.000 lei pentru achiziționarea unor echipamente necesare redeschiderii Centrului de transfuzii sânge, închis în urmă cu o săptămână de către autoritățile din domeniul sănătății, ca urmare a faptului că aceste echipamente lipseau. Astfel, în cel mai scurt timp, Centrul de transfuzii sânge va fi redeschis, în acest moment tot ceea ce înseamnă operații și transfuzii de sânge fiind neoperaționale.

Al doilea proiect discutat în ședință a vizat aprobarea indicatorilor tehnico-economici și cota de cofinanțare pentru lucrările de reabilitare a Școlii gimnaziale Nr. 2, cu finanțare parțială prin PNDL, lucrări în valoare totală de aproximativ 3,7 milioane lei (37 miliarde lei vechi). Acest proiect a iscat discuții aprinse în ședința din data de 29 martie a.c., ca urmare a faptului că municipiul Sighet trebuia să asigure o cofinanțare de peste 3 milioane de lei din fonduri proprii, bani pe care nu îi avea.

Față de forma prezentată inițial în proiectul de HCL, consilierii locali au operat o modificare, în sensul că această cotă de cofinanțare la proiect din veniturile proprii ale bugetului local să nu poată depăși 10% din suma totală de 3 milioane de lei, adică o cofinanțare maximă de 300.000 lei. Tot consilierii locali au decis ca diferența până la concursul sumei de 3 milioane de lei să fie asigurată din alte fonduri decât cele ale bugetului local: fonduri europene, guvernamentale, donații etc. De acest aspect ar trebui să se ocupe executivul Primăriei Sighet, în speță primarul, viceprimarul și serviciile de specialitate din cadrul aparatului administrativ local.

„Este trist că pentru a doua oară primarul municipiului a refuzat dialogul cu consilierii locali pe aceste teme de importanță deosebită pentru Sighet, supărându-se pe noi pentru că avem puncte de vedere diferite și părăsind sala chiar la începutul ședinței”, a declarat pentru Sighet 247 consilierul local Nicolae Iuga (UNPR).

Același punct de vedere l-au avut și consilierii liberali, mai ales că de la ședință a fost absent viceprimarul municipiului, Ildiko Ibolyia Beres (UDMR).

La finalul ședinței, consilierul local Eugenia Godja (PSD) s-a arătat nemulțumită de modul în care se distribuie fondurile către școlile din municipiu, dar și de modul în care aceștia se cheltuiesc, neexistând nicio comunicare a directorilor instituțiilor de învățământ cu Comisia de Cultură și educație din cadrul CL Sighet. „Insist asupra faptului că în repartizarea bugetelor pentru școli trebuie să se țină cont de performanțele școlare obținute de către elevii care le frecventează, reflectate în procente de promovabilitate la examenele naționale, dar și de participări și premii obținute la concursurile școlare”, a declarat Eugenia Godja pentru Sighet 247.

Din acest motiv, d-na Eugenia Godja a arătat că va chema pe toți directorii și contabilii instituțiilor de învățământ din Sighet la o discuție în cadrul primei ședințe de Comisie de Cultură și educație.

Punctul de vedere al doamnei Eugenia Godja a fost susținut și de către consilierul local Liliana Vârsta, membru în cadrul Comisiei de Cultură și educație în CL Sighet.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și