La intrarea în sediul DNA, Dan Radu Rușanu nu a dorit să facă declarații.

În 10 februarie, procurorii DNA au solicitat Guvernului și Parlamentului documente cu privire la emiterea în anul 2013 a unei ordonanțe de urgență privind funcționarea Autorității de Supraveghere Financiară.

Procurorii DNA verifică modul în care în anul 2013 a fost retras de la Senat un proiect de lege privind ASF, adoptat de Guvern sub forma unei ordonanțe de urgență.

Detalii despre această ordonanță de urgență apar în referatul prin care DNA a solicitat instanței arestarea omului de afaceri Ilie Carabulea și a lui Marian Mîrzac, membru neexecutiv în Consiliul de conducere al ASF.

Anchetatorii susțin că Mîrzac avea ca obiectiv crearea unui pol de influență și ocuparea funcției de vicepreședinte al Autorității de Supraveghere Financiară, situație în care ar fi protejat mai bine interesele companiei de asigurări Carpatica Asig SA, controlată de Ilie Carabulea.

Mîrzac și-ar fi folosit influența politică pentru a promova o ordonanță de urgență în Guvern, care avea ca obiectiv introducerea în legea de organizare a ASF a unor incompatibilități, astfel încât să-l determine pe Daniel Tudor să demisioneze din funcția de vicepreședinte al ASF.

"Sub acest aspect, Marian Mîrzac și-a canalizat eforturile, în principal, în sfera factorului politic. Astfel, inculpatul, care declarase un război fățiș învinuitului Tudor Daniel George, a intervenit și a susținut prin prisma relațiilor de partid și personale pe care le avea inițierea și adoptarea unei ordonanțe de urgență de către Guvern, care, sub pretinsa îndeplinire a exigențelor Comisiei Europene, a avut drept obiectiv introducerea unor incompatibilități ce l-au obligat pe numitul Tudor Daniel George să își prezinte demisia", susțin procurorii.

De altfel, în octombrie 2013, Daniel Tudor a demisionat din funcția de vicepreședinte al ASF, pentru a nu fi declarat incompatibil, deoarece soția sa era senator PNL.

DNA susține că Marian Mîrzac și-a folosit influența politică pentru a retrage de la Senat un proiect de lege cu privire la ASF, pentru ca actul normativ să fie adoptat ca ordonanță de urgență.
"Astfel, cercetările au evidențiat că, deși modificarea și completarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 93/2012 privind înființarea, organizarea și funcționarea Autorității de Supraveghere Financiară ar fi trebuit să se realizeze prin adoptarea unui act normativ de către Senatul României (for decizional), proiectul de lege a fost retras de la dezbaterea comisiilor și introdus pe lista suplimentară în dimineața zilei următoare a ordinii de zi a ședinței de guvern, în vederea adoptării acestuia ca ordonanță de urgență", arată procurorii.


Preluare: AgerPres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și