Între timp Ucraina a încercat un atac cu drone asupra portului Sevastopol din Crimeea. Iar forțele ucrainene par să își consolideze pozițiile dincolo de Nipru în regiunea Herson, posibil semn al unei contraofensive iminente.

Guvernatorul instalat de Moscova la Sevastopol susține că flota rusă a Marii Negre ar fi respins un atac cu drone al ucrainenilor asupra portului din Crimeea, dimineață. Dar imaginile postate pe rețele de socializare arată o explozie în portul militar, acolo unde sunt câteva dintre navele rusești de pe care sunt lansate rachete. Ucrainenii ar fi efectuat incursiunea cu drone aeriene, dar și marine.

Dronele cu explozibil sunt folosite de ucraineni pentru a lovi la mare distanță, chiar pe teritoriul Rusiei - după cum acuză constant propaganda rusă. De obicei nu sunt oferite și dovezi. Acum, însă, au fost difuzate aceste imagini.

Iar Agențiile de presă ruse anunță că o dronă kamikaze cu 17 kilograme de explozibil, s-a prăbușit într-o pădure din apropierea Moscovei, fără să atingă ținta vizată.

Acestea sunt primele imagini cu incursiunea ucraineană la est de râul Nipru, în regiunea Herson, în zona ocupată de ruși. Comandanții ucraineni le-au cerut jurnaliștilor și militarilor să nu mai publice imagini de pe front în perioada următoare, semn că se apropie momentul contraofensivei.

De partea cealaltă, forțele invadatoare par să-și concentreze eforturile tot la Bahmut. Miliția Wagner a postat noi imagini cu luptele înverșunate de acolo.

În ultimele zile, pe front au ajuns unități de elită ținute până acum în rezervă, care au luat locul unor grupări de voluntari. Și a crescut numărul pieselor grele de artilerie.

După ce au apărut imagini în care militarii ucraineni cuceresc niște tranșee ocupate de mercenari Wagner, șeful grupării paramilitare a ordonat trupelor sale să nu mai ia prizonieri.

Evgheni Prigojin, șeful grupării Wagner: ”O să-i distrugem pe toți. Îi vom împușca pe toți cei care sunt pe câmpul de luptă”.

Dar - așa cum susține statul major al armatei ucrainene - între mercenarii Wagner și soldații ruși ar fi nu doar tensiuni, ci și conflicte de-a dreptul, cu arme de foc, în regiunea Luhansk. Cu răniți de ambele părți. Și, potrivit Kievului diferitele forțe ruse înceacă să-și paseze responsabilitatea pentru pierderile de pe front și erorile tactice.

Vladimir Putin: ”Trebuie să asigurăm, necondiționat, condiții egale pentru toți cei care luptă cu arma în mână pentru Rusia. Nu contează pentru noi de care forțe militare aparține o persoană anume, este important ce simte pentru patria-mamă”.

Rusia deține președinția rotativă a Consiliului de securitate al ONU și Serghei Lavrov a condus prima reuniune. Unde nu a ratat ocazia să critice Occidentul.

Serghei Lavrov: ”ONU trece printr-o criză profundă, din dorința unor state membre de a înlocui dreptul internațional cu o nouă ordine mondială. Statele Unite merg pe calea distrugerii globalizării, pe care, ani de zile, au prezentat-o drept principalul beneficiu al omenirii”.

Pe de altă parte, Ministerul chinez de Externe a reacționat după scandalul diplomatic provocat de ambasadorul Chinei la Paris, care a pus la îndoială că fostele republici sovietice ar avea un statut reglementat dar şi apartenența la Ucraina a peninsulei Crimeea anexată de Rusia din 2014.

Mao Ning, purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe: ”China respectă statutul de suveranitate al țărilor din fosta Uniune Sovietică, după dizolvarea Uniunii Sovietice. Uniunea Sovietică a fost un stat federal și, în ansamblu, a fost subiect de drept internațional în relațiile internaționale. Acest lucru nu anulează, însă, statutul de republică, și de țări suverane (pentru fostele țări din URSS) după dizolvarea Uniunii Sovietice”.

Între timp, o femeie suspectată de implicare într-un atentat cu bombă la o cafenea din Sankt Petersburg, care a ucis un blogger militar rus, a apărut luni în fața instanței, la Moscova. Unde a cerut degeaba să fie judecată în libertate.

Blogerul Vladlen Tatarsky, un înfocat partizan al așanumitei operațiuni speciale ruse din Ucraina a fost ucis, acum trei săptămâni, într-un atentat cu explozibil, la o cafenea din centrul istoric la orașului Sankt Petersburg.


Preluare: stirileprotv.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și