Varful piramidei este reprezentat de echipa de senioare care evolueaza in SuperLiga feminina de fotbal, adica esalonul 1 valoric din Romania.
Supraintitulate si "Domnitele Riului", fetele de la CS AS Independenta Baia Mare au participant incepand cu anul 2011 in Liga de Vest. Dupa reorganizarea fotbalului feminin din 2013 in urma unor jocuri de baraj s-a promovat in SuperLiga. Din pacate s-a retrogradat din primul an insa dupa campionatul 2014-2015 baimarencele au revenit iar dupa evolutiile din prezentul campionat sunt sanse de pastrare a pozitiei in primul esalon.
Lotul senioarelor pe care antrenoarea Irina Codrea il foloseste in aceasta campanie este: portari, Ana Matesan si Krisztina Szoke-Nagy, jucatoare de camp, Florica Codrea (capitanul echipei), Alexandra Zsiga, Iulia Cimpa, Amalia Hohman, Crina Campean, Andreea Pop, Alexandra Marian, Diana Pop, Raluca Pteanc, Ligia Muntean, Adelina Fedor, Alexandra Buftea, Romina Serban si jucatoarele imprumutate de la campioana Romaniei, “Olimpia” Cluj: Dariana Indrei, Diana Grecu, Laura Desemerean si Marta David. Deasemenea au fost promovate junioarele: Rebecca Maris, Catalina Dale, Daiana Burde si Lorena Varga.

Sportivele in majoritate provin din Baia Mare dar si din Maramures. Spre exemplu Alexandra Buftea este din Sighetul Marmatiei, Diana Pop din Ulmeni, Catalina Dale din Iadara, Amalia Hohman din Mocira. Din afara judetului vin: Alexandra Marian, jud. Alba sau jud. Krisztina Szoke-Nagy, Salaj.

Grupele de junioare sunt pregatite de Irina Codrea si Florica Codrea antrenoare cu licenta B-UEFA obtinute la FRF. Astfel grupa de avansate (nascute 2001-2003) participa in Liga Nationala de Tineret sub denumirea de CS AS Independenta 2 Baia Mare dar si in campionatul de juniori C a jud. Maramures.

Grupele de initiere au campionate nationale proprii (neoficiale) ce se desfasoara in turnee zonale si finale, formula de competitive 5+1 sau 8+1, teren redus si sunt cuprinse in programul FRF: “Fotbal si feminitate”.

Intreaga activitate este sustinuta de club prin resurse proprii private dar si de aportul FRF sau din proiecte depuse la Consiliul Judetean Maramures si local Baia Mare.
Nu se percep taxe de inscriere sau de antrenament lunar sau anul.

Clubul baimarean deasemenea a dezvoltat in perioada 2012-2015 parteneriate scolare specifice cu Sc. Gimnaziala Baia Sprie, prof. Petric Emil-Ioan, Sc. Gimnaziala nr. 18 Baia Mare, prof. Dragomir Octavian si Sc. Gimnaziala “Dr. V. Babes” Baia Mare, prof. Buzasu Horea sau liceeale precum Colegiul “Aurel Vlaicu” Baia Mare.

Pe adresa clubului sosesc convocarile la loturile nationale de junioare de fotbal feminin a Romaniei. Constant 1-2 jucatoare la categoriile de varsta: under-14, under-15, under-16, under-17 si under-19.
Dar poate cea mai importanta realizare este dorinta de-a consolida pozitia de antrenoare secunda la Nationala de Senioare a Romaniei, pentru antrenoarea Irina Codrea.

Una din problemele activitatii este lipsa unei infrastructuri locale de pregatire corespunzatoare dar acest lucru este o “boala” a fotbalului baimarean. Resursele actuale nu permit construirea unei baze sportive proprii.

Deasemenea vizibilitatea activitatilor prin promovare fotbalului feminin in Romania nu se face in modul cel mai unitar. Desigur sustinerea FRF exista prin Comisia Centrala de Fotbal Feminin, exista si se deruleaza programme si proiecte de popularizare in randul fetelor insa este nevoie de decantare in timp pentru a avea efecte reale.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și