"Am luat decizia de a mă autosuspenda din Partidul Național Liberal, până la clarificarea situației legate de acuzațiile formulate săptămâna trecută. Fac acest gest pentru că nu vreau ca acuzații nefondate să fie prilej de atacuri politice împotriva Partidului Național Liberal, partidul în care am intrat acum 18 ani și de care se leagă întreaga mea activitate politică", precizează Chiuariu într-un comunicat remis AGERPRES.

El le mulțumește colegilor pentru sprijinul moral.

"Rămân fidel ideilor și valorilor liberale, pe care le-am promovat în toate funcțiile politice și demnitățile publice pe care le-am deținut", subliniază Chiuariu.

Liderul PNL Ilfov, Marian Petrache, a anunțat luni că președintele partidului, Alina Gorghiu, i-a cerut senatorului Tudor Chiuariu suspendarea din partid până la clarificarea situației sale juridice.

"Domnișoara președinte i-a cerut suspendarea din partid până la rezolvarea situației sale juridice", a declarat Petrache, luni, la Palatul Parlamentului.

Tot luni, președintele PNL, Alina Gorghiu, arăta că a avut o discuție cu senatorul liberal Tudor Chiuariu, declarându-se convinsă că acesta va respecta criteriile de imagine și de integritate ale membrilor partidului.

"Discuțiile pe care le am în privat rămân în privat și cred că orice om care — am avut o discuție cu Tudor — a fost membru de ceva vreme în PNL și ține la PNL va înțelege rigorile de imagine, de integritate pe care le impune acest partid și sunt absolut convinsă că decizia domniei sale va fi în concordanță cu lucrurile acestea", a spus Gorghiu la Realitatea TV.

Potrivit unui comunicat al DNA, procurorii anticorupție din Brașov au dispus control judiciar pe o durată de 30 de zile față de Tudor Chiuariu.

"În contextul demersurilor infracționale depuse pentru retrocedarea unor mari suprafețe de teren forestier către inculpatul Paltin Gheorghe Sturdza, în noiembrie 2012, inculpații Ioan Varga și Daniel Călugăr s-au înțeles cu Tudor Chiuariu să primească suma de 2.500.000 de euro pentru a interveni pe lângă funcționarii publici ai Comisiei județene de aplicare a legilor fondului funciar din cadrul Instituției Prefectului Județului Bacău, RNP Romsilva — Direcției Silvice Bacău și OCPI Bacău, cu scopul de a-i determina pe aceștia fie să urgenteze, fie să să-și îndeplinească în mod defectuos (ex. să nu exercite acțiuni în justiție) atribuțiile de serviciu privind punerea în executare a unei decizii a Tribunalului Covasna. Această decizie avea ca obiect reconstituirea dreptului de proprietate asupra unei suprafețe de 43.227 ha teren forestier ce a aparținut fostului Domeniu Ghica-Comănești", se arată în comunicatul DNA.

Sursa citată precizează că, ulterior, cumpărarea de influență a fost disimulată prin încheierea unui contract de asistență juridică încheiat cu Tudor Chiuariu, potrivit căruia suma de 2.000.000 de euro urma a fi plătită cu titlu de onorariu fix și suma de 500.000 de euro, cu titlu de onorariu de succes la data predării titlurilor de proprietate.

"Prin cooptarea lui Tudor Chiuariu în interiorul grupului infracțional organizat, acesta a dobândit și asumat un rol esențial, în sensul că, sub coordonarea inculpaților Ioan Adam și Paltin Gheorghe Sturdza, și-a folosit influența politică dată de calitatea de parlamentar și fost ministru al Justiției pentru a interveni pe lângă funcționarii publici din cadrul Instituției Prefectului Județului Bacău, OCPI Bacău, Direcția Silvică Bacău, în scopul urgentării punerii în executare a deciziei Tribunalului Covasna", mai susțin procurorii.


Preluare: AgerPres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și