În urma celor două explozii, 21 de persoane au suferit arsuri grave, 15 dintre răniţii grav fiind transportaţi de urgenţă la Bucureşti. Silviu Comăneci, directorul Berg Gaz Sighetu Marmaţiei, aflat printre cei 15 răniţi transferaţi în capitală, a decedat ulterior la Spitalul de Arşi.

Panica stârnită de deflagraţii va fi uitată cu greu de cei care le-au trăit la faţa locului. Groaza prin care au trecut martorii poate fi cu greu descrisă în cuvinte. După şocul din Euphobia s-au luat o mulţime de măsuri. Locul respectiv a cunoscut o importantă schimbare la faţă.

Nimic nu mai aminteşte de tragedia produsă în data de 19 februarie 2012. Au urmat ani întregi de procese, finalizate într-un mod oarecum ciudat, în 2018. Practic, nimeni nu va face închisoare cu executare în acest caz grav.

# Cum a scăpat vicepreşedintele ANRE

Fostul vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), Eugen Georgescu, a fost reţinut în 2012 (pentru cinci zile numai, în perioada 25-30 aprilie) de procurorii DNA şi condamnat, iniţial, la trei ani de închisoare cu executare şi la plata unor despăgubiri de opt milioane de euro victimelor exploziilor.

Decizia, luată în 2017 de Tribunalul Maramureş, a fost anulată, joi, 5 iulie, la Curtea de Apel Cluj, după ce magistraţii clujeni au admis apelurile fostului vicepreşedinte. În realitate, Eugen Georgescu a fost acuzat în acest dosar de abuz în serviciu, ucidere, vătămare şi distrugere din culpă şi instigare la fals, iar Tribunalul Maramureş l-a condamnat, în iunie 2017, la trei ani de închisoare cu executare şi la plata unor despăgubiri de aproximativ opt milioane de euro victimelor exploziilor survenite în 2012 în Clubul Euphobia din Sighetu Marmaţiei, în solidar cu ANRE.

Practic, acum, Georgescu a fost achitat de magistraţii Curţii de Apel Cluj pentru acuzaţiile de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, ucidere din culpă, vătămare corporală gravă din culpă şi distrugere din culpă cu consecinţe deosebit de grave. Totodată, instanţa a decis că fostul vicepreşedinte ANRE nu mai trebuie să plătească nicio despăgubire victimelor. Magistraţii clujeni au decis încetarea procesului penal, ca urmare a prescrierii faptei, în cazul acuzaţiei de instigare la fals în înscrisuri oficiale. Decizia Curţii de Apel Cluj este definitivă şi nu mai poate fi atacată.

# Condamnări cu suspendare…

Însă, iată ce s-a întâmplat cu toţi cei implicaţi. În 8 iunie 2017, Tribunalul Maramureș a condamnat la închisoare cu executare pe fostul administrator al firmei Berg Sistem Gaz Sighetu Marmaţiei, Gheorghe Rasvan Enache, patru ani de închisoare, pe Valer Faur, la trei ani, pe Eugen Georgescu, tot la trei ani, iar pe Vasile Dolca, la doi ani.

Alți șase inculpați (Daniel Ulici, Adrian Ștefan Pătrăuș, Daniela Pătrăuș, Petru Andrei Lazarciuc, Daniel Râșnoveanu, Alexandru Marius Țiplea) au primit din start condamnare cu suspendare – primii patru în 2013, după recunoașterea vinovăției, iar ceilalți abia în 2017. În total, în judecată au fost trimise zece persoane și două entități juridice, respectiv ANRE și firma Berg Sistem Gaz, filiala Sighetu Marmaţiei. Dacă Eugen Georgescu a fost achitat în acest dosar, în cele din urmă, acum, în iulie 2018, administratorul firmei Berg Sistem Gaz SA (firma care ar fi trebuit să instaleze detector de gaz în club), Gheorghe Rasvan Enache, şi directorul executiv al companiei, Valer Faur, precum şi un angajat, un sudor, Vasile Dolca, au fost condamnaţi la o pedeapsă cu suspendare.

În cazul celui din urmă, a fost menţinută condamnarea dictată de Tribunalul Maramureş pentru ucidere, vătămare şi distrugere din culpă şi fals în înscrisuri, dar s-a dispus suspendarea executării pedepsei. Curtea de Apel Cluj a mai decis ca cei trei să plătească familiei persoanei decedate, răniţilor în incident şi spitalelor unde au fost trataţi aceştia despăgubirile civile, în solidar cu firma.

Vezi pe axanews.ro, mărturiile sighetenilor martori la explozii


Preluare: axanews.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și