Sfantul Marcu, Apostolul si Evanghelistul, este praznuit de Biserica Ortodoxa in ziua de 25 aprilie. El este intemeietorul si ocrotitorul Patriarhiei din Alexandria. Simbolul Evangheliei dupa Marcu este un leu. Acest lucru se intemeiaza pe faptul ca scrierea incepe cu predica Sfantului Ioan Botezatorul, care striga ca un leu in pustie. Leul se afla imprimat pe blazonul Patriarhiei, pentru a arata originea apostolica a crestinismului din aceasta zona a Africii.

"Aratandu-te saditura a Apostolului Petru de Dumnezeu sadita si mucenic tare si tainuitor si Apostol al lui Hristos, ai varsat marea invataturilor si lumea ai veselit, Apostole Marcu, rugandu-te sa ne mantuiasca pe noi."

Sfantul Marcu, Apostol si Evanghelist

Sfantul Marcu apare pentru prima data in Sfanta Scriptura cu putine zile mai inainte de Jertfa Mantuitorului. El este omul despre care Domnul Iisus a zis: "Mergeti in cetate, la cutare om si spuneti-i: Invatatorul zice: Timpul Meu este aproape; la tine vreau sa fac Pastile, cu ucenicii Mei" (Matei 26, 18).

Se crede ca locuinta Apostolului Marcu a fost prima biserica din Ierusalim. Aici s-au mancat Pastile, inainte de Patimile lui Hristos, aici s-au ascuns Apostolii, dupa Rastignirea Lui, și tot aici au primit ei Sfantul Duh. In acest loc a venit Apostolul Petru, dupa ce a fost scos din inchisoare de un inger: "Si, chibzuind Petru, a venit la casa Mariei, mama lui Ioan, cel numit Marcu, unde erau adunati multi si se rugau" (Fapte 12, 12). Ioan era numele sau evreiesc, iar Marcu era numele sau roman.

Citește mai mult pe crestinortodox.ro

Citește și

loading...