Acțiunea Primarului Vasile Moldovan a fost înregistrată în 2 aprilie 2021 la Secția a II-a civilă de contencios administrativ și fiscal, având ca obiect „Acțiune în constatare dizolvare de drept” și face obiectul dosarului nr. 692/100/2021.

Primarul a invocat prevederile art. 143 alin. (1) lit. b) din Codul administrativ, în care se specifică faptul că dacă pe o perioadă de patru luni consecutive Consiliul local are cel puțin trei ședințe și în această perioadă nu se ia nicio hotărâre, atunci acesta se dizolvă de drept.

Potrivit surselor Sighet 247, Primarul a invocat faptul că în perioada de referință decembrie 2020 - martie 2021, Consiliul local Sighet a avut cinci ședințe (toate extraordinare) în care nu s-a adoptat nicio hotărâre:

1) două ședințe în care nu s-a putut alege viceprimarul (nu exista nimic altceva pe ordinea de zi);

2) o ședință în care Primarul a cerut Consiliului local să crească prețul la serviciile de salubritate inițial de la 14 lei / lună / pers la 26 lei / lună / pers, ca mai apoi să reducă creșterea la 21 lei / lună / pers. Consiliul local a respins ambele propuneri, așa că nu s-a adoptat acea hotărâre (nu exista nimic altceva pe ordinea de zi);

3) o ședință în care Primarul a cerut să desființeze SPG Urbana în forma actuală de organizare și să o transfere din subordinea Consiliului local în subordinea directă a domniei sale. Consilierii nu au fost de acord cu această propunere, în sensul că o singură persoană, primarul, era unicul decident, iar consilierii locali nu ar mai fi avut niciun cuvânt de spus cu privire la ce lucrări să se efectueze în oraș. Unii consilieri au arătat că această dorință a Primarului sună a dictatură, alții au arătat că se dorește executarea actualului director al SPG Urbana și înlocuirea lui cu un PSD-ist (nu exista nimic altceva pe ordinea de zi).

Tot în această ședință, consilierii locali sigheteni au respins cererea primarului prin care solicita înființarea a încă cinci posturi de conducere / de execuție în cadrul Primăriei, arătând că există deja posturi vacante asemănătoare și că acelea trebuie scoase la concurs. Totodată, propunerea Primarului ar fi încărcat bugetul local pentru salarii cu încă 600 mii lei / an, bani cu care s-ar putea spre exemplu asfalta o stradă. Unele voci din Consiliu au arătat că posturile ar fi cu dedicație, promisiuni ale Primarului din campania electorală (nu exista nimic altceva pe ordinea de zi);

4) într-o altă ședință, Primarul a revenit cu cele două proiecte de la punctul 3 (Urbana și angajările), adăugând încă un punct, respectiv alocarea a peste 600 mii lei pentru reabilitarea creșei „Sfânta Elena” din municipiu, propunere preluată de la fostul Primar Horia Scubli. Această solicitare a Primarului a fost respinsă chiar și de către majoritatea consilierilor locali PSD, având în vedere câteva aspecte: creșa a fost reabilitată deja în urmă cu 6-7 ani, există numeroase nereguli în documentația tehnică întocmită de către un consilier local în funcție în urmă cu 3 ani și costurile exagerate prezentate în devize.

Șansele de reușită ale Primarului în a dizolva Consiliul local tind spre ZERO, având în vedere faptul că în perioada de referință (dec 2020 - mar 2021), Consiliul local Sighet a adoptat un număr de 49 de hotărâri de Consiliu (HCL): proiecte de cofinanțare pentru dotarea / reabilitarea unor secții din cadrul Spitalului mun. Sighet, aprobarea studiului de fezabilitate (SF) privind centura orașului, cadastrarea unor străzi și imobile din Sighet etc.

Ce va hotărî Tribunalul Maramureș, rămâne de văzut.

SIGHET - Acțiune în instanță înaintată de către Primar pentru dizolvarea Consiliului local

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și