Un echipaj format din trei inspectori s-au deplasat la Sighetu Marmaţiei. Preocuparea principală a inspectorilor a fost strict legată de personalul angajat, conformitatea privind legislaţia în vigoare şi respectarea măsurilor de securitate şi sănătate în muncă. Pe aceste considerente, locaţiile au fost stabilite în avans.

Trei cluburi din Sighet luate în vizor

Din moment ce aceste verificări fac parte dintr-o campanie naţională, în urma propriului control, dacă inspectorii observă nereguli de altă natură, aceştia pot sesiza autorităţile competente pentru a lua măsurile necesare asigurării bunei funcţionări a operatorului economic. „Când descoperim fapte de natură penală, spre exemplu cinci negrii (care muncesc la negru), automat trimitem către Parchet şi Poliţie. Sau alte nereguli de natură economică. Se întâmplă să se refuze identificarea şi atunci sunăm la 112, iar dacă ştim că poate fi cu violenţe, solicităm un echipaj de la jandarmerie”, a menţionat Dragoş Năcuţă, inspector şef ITM.

Nu a fost cazul unor asemenea măsuri în cadrul controalelor de la Sighet. Fiecare inspector ştia ce trebuie să facă şi cum să abordeze situaţia. În timp ce unul dintre ei ajuta cu identificarea proprietarului sau angajaţilor, altul pregătea declaraţiile pentru angajaţi, înregistrarea în registrul unic de control al verificării, iar al treilea scana locaţia din punct de vedere al sănătăţii şi securităţii în muncă.

Majoritatea cluburilor au doar program pe final se săptămână (vineri, sâmbătă şi duminică), inclusiv de sărbătorile legale. Odată prezent inspectorul pentru relaţii în muncă, fiecare angajat identificat trebuie să completeze o declaraţie în care specifică locul de muncă, existenţa sau nu a unui contract de muncă, forma acestuia, încadrarea, numărul real de ore de muncă, precum şi salariul net/brut. „În construcţii se întâmplă des să aibă date false şi să fie instruiţi să dea date false. Dacă vedem că se opun, noi putem da amenzi, în baza legii”, a subliniat inspectorul şef.

Tertipuri ale patronilor

Cele trei localuri de noapte vizate de inspectori se numără printre cele mai populare din zonă, toate fiind pline de tineri dornici de distracţie. În spaţiu mai restrâns sau mai larg, inspectorii au mers ţintă, solicitând documentele necesare, identificând personalul angajat şi posibilele nereguli. Acţiunile de control efectuate pe teren nu se finalizează însă la faţa locului. Operatorii economici verificaţi au obligaţia de a se prezenta în termen, la sediul ITM din Baia Mare, cu toată documentaţia solicitată pentru a se clarifica sau amenda neregulile identificate la faţa locului. Un exemplu a fost ultimul club controlat, unde la bar serveau două femei, dar odată ce inspectorii au intrat, una dintre ele s-a strecurat, crezând că se poate pierde prin mulţime. Însă, cu atâta experienţă în spate, inspectorul în RM nu s-a lăsat păcălit. Sau un alt barman de la alt club ale cărui ore de muncă reală difereau de cele stipulate în contractul individual de muncă. Ori post de DJ „la liber”, patronul lăsând orice client „ce se pricepe” să aleagă muzica din local.

Un singur club avea şi control de la ISU

Pe lângă verificarea efectuată de ITM, cele trei localuri mai aveau înregistrate doar controale de la Finanţe. Un singur club fusese verificat de ISU în luna noiembrie. „M-au întrebat câte extinctoare am. Le-am spus că patru, mi-au zis să mai iau unu. Au venit să vadă dacă l-am luat, dar nu s-au scris în registru”, a declarat un proprietar. Pentru ca un altul, să fie controlat de cei de la Finanţe de două ori într-o lună şi cel mai recent acum două săptămâni.

În urma inspecţiei efectuate de ITM s-au identificat cazuri de muncă fără forme legale şi s-au aplicat amenzi, însă dosarele sunt nefinalizate.


Preluare: InfoMM.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și