Majoritatea acestor clădiri aparţin unor persoane private, care le-au lăsat de izbelişte, dar şi anumitor instituţii. O primă astfel de clădire se află pe strada Plevnei, construcţia devenind locul unde îşi duc traiul oameni fără un acoperiş deasupra capului. Tot pe strada Plevnei se află ruinele fostului sector B al fabricii de tricotaje „Unitatea”. Deoarece devenise un pericol public, clădirea a fost demolată de Primăria Sighet, după lungi demersuri făcute la adresa proprietarului. Deşi nu mai prezintă un pericol pentru siguranţa trecătorilor, clădirea a devenit în schimb un loc de depozitare a gunoaielor.

Pe strada Iuliu Maniu regăsim încă două clădiri, una în apropierea Palatului Cultural şi alta chiar în faţa gării CFR. Gunoaiele aruncate oferă un tablou trist celor care vin la Sighet cu trenul şi ies din gară. Tot în apropierea gării CFR există o altă clădire dezafectată. Şi aici îşi găsesc adesea adăpost cei fără locuinţă, deşi imobilul a luat foc de câteva ori. Aflată în administrarea Regionalei CFR Cluj-Napoca, construcţia aşteaptă să fie ori demolată, ori reabilitată. Acestor clădiri li se adaugă şi cele în care au funcţionat fostele centrale termice.

„Se impune o mai mare implicare a factorilor responsabili pentru a se găsi soluţii prin care să se rezolve acest aspect neplăcut”, consideră sigheteanul Tiberiu Văleanu.

„Trebuie identificaţi şi sancţionaţi în primul rând cei care aruncă gunoaiele, dar trebuie şi sensibilizaţi proprietarii sau administratorii acestor clădiri dezafectate”, opinează, la rândul său, Gheorghe Trifoi.

Autor: Liviu ȘIMAN - Infomm.ro

Citește și

loading...